Una dintre cauzele restructurării din învământul devean din acest an, o constituie numărul tot mai mic de copii. “Statistic vorbind, numărul elevilor din Deva există pe un trend descendent încă din 1995. Este vorba de o scădere destul de mare, cel puţin la învăţământul primar. Procentual vorbind, din acea perioadă putem spune că 40 la sută din elevii de învăţămînt primar au scăzut la nivel de judeţ, dar şi la nivel de municipiul Deva”, spune inspector şcolar Marta Mate, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara.
După votul de vineri al consilierilor, în anul şcolar 2014-2015, Liceul Traian şi Colegiului Tehnic “Ion Mincu” nu vor mai exista. Liceul Traian se va comasa prin fuziune cu Colegiul Naţional “Decebal”, iar ”Ion Mincu” prin acelaşi procedeu va fi alipit Colegiului Tehnic Energetic “Dragomir Hurmuzescu”. Totodată şi Şcoala “Andrei Mureşanu” va fi comasată cu Liceul Energetic, iar grupele de grădiniţă de la „Ion Mincu” vor fi transferate la Grădiniţa PN3.
O rezolvare pentru mai multe probleme
“Prin această hotărâre se va restrânge activitatea în anumite spaţii, care va duce la o economie de resurse finaciare şi în acelaşi timp se rezolvă anumite aspecte. Se reechilibrează învăţământul teoretic faţă de învăţământul tehnic, deoarece în acest moment este un dezechilibru ce contravine Legii Învământului pe 2011, în acelaşi timp se acoperă normele pentru profesori. De asemenea, avem infrastructura pentru deschiderea a cel puţin unei unităţi de învăţământ superior în municipiul Deva. În acelaşi timp elevii vor beneficia prin proiectul care se desfăşoară în prezent de reabilitarea spaţiilor educaţionale din Liceul “Hurmuzescu”. Economiiile la buget vor fi de ordinul cîtorva miliarde de lei vechi, cam 15-20 la sută din totalul cheltuielilor la utilităţi, faţă de anul precedent”, a declarat Mihai Mica, administrator public al oraşului Deva.
Proiect aprobat prea repede
În cadrul unei şedinţe-fulger a Consiliului Local (CL) Deva, care a durat puţin peste 15 minute, soarta Liceului Teoretic Traian şi a Colegiului Tehnic “Ion Mincu” a fost pecetluită. Singurii care au avut nemulţumiri legate de acest proiect de hotărâre de comasare a celor două instituţii de învământ, au fost peste 1.000 de profesori din Sindicatul Învăţământ Preuniversitar Hunedoara. Paul Rusu, liderul sindicaliştilor a susţinut în şedinţa de vineri că deşi restructurarea reţelei şcolare este o necesitate, CL Deva a greşit, grăbind luarea unei hotărâri pe “repede înainte”. “Ar fi trebuit să existe o minimă informare pentru public şi o dezbatere publică pe această temă. De asemenea, proiectul de hotărâre nu a respectat procedurile legale, deoarece trebuia înaintat pe site-ul Primăriei cu 30 de zile înainte de luarea unei hotărâri”, a spus Paul Rusu. Totodată, liderul sindicaliştilor hunedoreni, susţine că a mai existat şi o propunere de reorganizarea a reţelei şcolare înaintă Primăriei Deva de către colectivul profesorilor de la Şcoala “Andrei Mureşanu”. Propunere care nu afost luată în considerare.