20.1 C
Deva
vineri, septembrie 29, 2023

Condamnare în dosarul morții tânărului Darius Șendroiu, împușcat accidental în timpul unei partide de vânătoare

Curtea de Apel Alba Iulia l-a condamnat la pedeapsa de un an și patru luni de închisoare, cu suspendare, pe Horațiu Onescu, un polițist din județul Hunedoara, judecat pentru ucidere din culpă.

El a fost trimis în judecată în dosarul morţii lui Darius Şendroiu (27 de ani), fiul unui om de afaceri din judeţul Hunedoara, care în octombrie 2016 a fost împuşcat în timpul unei partide de vânătoare din Munţii Orăştiei.


Instanța „reține culpa concurentă a victimei Șendroiu Darius Cristian în procent de 50 la sută în producerea consecințelor accidentului”, se arată în minuta deciziei instanței. De asemenea, magistrații au stabilit ca polițistul să plătească daune morale de 150.000 de lei familiei victimei. Soluția în dosarul judecat la Curtea de Apel Albă Iulia este definitivă.

În urmă cu un an, în același dosar, judecat pe fond la Judecătoria Hațeg, magistrații au decis achitarea polițistului, dar soluția a fost contestată. În motivarea soluţiei de achitare a poliţistului se preciza că victima își părăsise standul de vânătoare în care trebuia să stea.

„Se constată că nu există nicio legătură de cauzalitate între utilizarea de către inculpat a armei şi producerea rezultatului periculos, atâta timp cât nu a cunoscut că Şendroiu Darius a plecat din standul său, această atitudine fiind cauza determinantă a producerii accidentului şi, în consecinţă, inculpatul nu poate fi tras la răspundere penală pentru ucidere din culpă”, arătau magistraţii.

În 2017, procurorii l-au trimis în judecată pe Horaţiu Onescu, la acea vreme şeful de post al comunei Boşorod, pentru ucidere din culpă. Darius Şendroiu a fost fiul omului de afaceri Ioan Şendroiu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din judeţ, patron al complexului de agrement Steaua Mureşului. Moartea tânărului de 27 de ani a avut loc în seara de vineri, 7 octombrie 2016, în timpul unei partide de vânătoare, în zona cetăţii dacice Piatra Roşie, la care acesta participa împreună cu alte opt persoane, printre care se aflau şi tatăl său, Ioan Şendroiu, şi Horaţiu Onescu Anchetatori au indicat faptul că tânărul a fost împuşcat accidental de un alt vânător.

Horaţiu Onescu le-a declarat anchetatorilor că a considerat că a observat mişcare în vegetaţia aflată în zonă şi a tras, fără să știe că în aceeași zonă se afla tânărul cu care era prieten. După accidentarea victimei, acesta s-a prezentat la sediul Poliției Hațeg, unde a relatat împrejurările targediei. „A declarat că în după-masa zilei de 7 octombrie 2016 a participat împreună cu mai multe persoane la o vânătoare autorizată în zona Pârâul Mare din localitatea Alun, județul Hunedoara, în timpul căreia a tras două focuri de armă cu puşca cu glonţ pe care o avea asupra sa, primul foc l-a tras în spatele aliniamentului pe care se aflau vânătorii, într-o direcţie apropiată cu zona în care se afla numitul Șendoiu Darius, al doilea foc l-a tras mai spre dreapta, după care, la un moment dat a auzit mai multe persoane strigând că a fost împuşcat Șendroiu Darius.

Speriindu-se de faptul că l-a împuşcat accidental pe Șendroiu Darius şi pentru a evita eventuale reacţii din partea participanţilor la vânătoare, inclusiv al tatălui victimei, a lăsat arma acestuia din urmă şi a fugit, prezentându-se la sediul Poliţiei oraşului Hațeg unde a sesizat evenimentul, ocazie cu care a predat şi cheia de la fişetul metalic de la locuinţa de domiciliu, unde mai are depozitate arme şi muniţii -, reacţie pe care deşi pe parcursul procesului penal a contestat-o, în opinia Curţii subliniază o atitudine corespunzătoare unei persoane care şi-a asumat posibila culpă în accidentarea victimei”, se arată în dosarul de la Curtea de Apel Alba Iulia.

Victima a fost lovită în zona gâtului, suferind o plagă împuşcată cervicală, cu leziune multiplă, vasculară. Un glonţ a intrat prin partea din faţă a corpului şi a ieşit prin spate, iar rana a fost absolut incompatibilă cu viaţa, informau medicii legişti.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente