-7.4 C
Deva
miercuri, februarie 8, 2023

Cu ce se ocupa un medic din județul Hunedoara în timpul liber. „Pasiunea” i-a adus o condamnare

Judecătoria Deva condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, un medic stomatolog din județul Hunedoara, acuzat de braconaj arheologic și trafic de substanțe periculoase (mercur). Bărbatul, în vârstă de 31 de ani, a recunoscut faptele și a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, fapt care a permis reducerea pedepsei. Soluția instanței nu este definitivă, putând fi contestată.

În urmă cu un an, polițiștii au descins la locuințele sale și ale apropiaților acestuia și au recuperat mai multe obiecte antice descoperite de medic cu ajutorul unui detector de metale.


„Bărbatul efectua detecţii şi săpături neautorizare în scopul localizării şi ulterior al sustragerii şi valorificării pe piaţa neagră a tezaurelor arheologice, constând în monede antice, brăţări, obiecte de podoabă şi alte antichităţi din perioada romană şi epoca bronzului, sustrase din situri arheologice aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional. Poliţiştii au reuşit şi recuperarea a trei kilograme de mercur”, informa Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

De la locuinţele tânărului, situate în localităţile Deva şi Vălişoara, au fost ridicate monede din perioada romană şi medievală, artefacte din perioada medievală, artefacte ce pot data din perioada epocii bronzului, respectiv vârfuri de săgeţi, inele şi brăţări. De asemenea, au fost găsite mai multe ustensile de prelucrare a obiectelor metalice, matriţe, creuzete, ustensile pentru încălzit metalul, matriţe pentru turnat lingouri, un ciocănel, cleşti, o nicovală și alte unelte folosite la prelucrarea metalelor, lingouri de metal topit, susceptibil a proveni din topirea artefactelor și monedelor etc. obţinute ilegal în urma săpăturilor.

Potrivit anchetatorilor, medicul stomatolog, pasionat de arheologie şi de valorificarea bunurilor cu potenţial valoroase, organiza într-un mod frecvent activități infracționale de braconaj arheologic în zone protejate arheologic din județul Hunedoara, folosindu-se de detectoare de metale obţinute în mod legal. Piesele descoperite le ascundea în beciurile locuințelor sale și la apropiații acestuia, iar ulterior încerca să le vândă. Același lucru a încercat să facă și cu trei kilograme de mercur.

Un inel de aur s-a numărat printre artefactele prețioase descoperite de braconier. „Fiind audiat, inculpatul recunoaşte că a efectuat detecţii şi că a descoperit bunuri arheologice ce proveneau din antichitate şi că aceste bunuri sunt supuse unui regim juridic de ocrotire specială”, se arată în dosar.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente