1.3 C
Deva
vineri, aprilie 19, 2024

Cum a fost la Serbările Naționale de la Țebea 2019. Mii de oameni la mormântul lu Avram Iancu. Dăncilă a făcut o „baie de mulțime” (VIDEO)

Duminică dimineața, mormântul lui Avram Iancu (1824 – 1872) a fost loc de pelerinaj pentru aproape 5.000 de oameni veniți din toate colțurile țării.

Au avut loc Serbările naționale de la Țebea, un eveniment dedicat „Crăișorului munților”, liderul transilvan din timpul Revoluției de la 1848 – 1849, omagiat în fiecare an în preajma zilei de 10 septembrie. Serbările de la Țebea au debutat cu un ceremonial religios la biserica din localitate, unde se află şi Complexul istoric şi locul de veci al lui Avram Iancu. Slujba a fost urmată de evocarea istorică a lui Avram Iancu, de ceremonia depunerii de coroane la mormântul său, încheiată cu defilarea Gărzii de onoare. Oaspeții au fost invitați apoi la festivalul folcloric organizat în vecinătatea complexului istoric de la Țebea.

Printre politicienii care au profitat de aglomerația de la Țebea s-a numărat premierul Viorica Dăncilă, candidatul PSD la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019. Însoțită de un copil îmbrăcat în straie populare, de vicepremierul Mihai Fifor și de mai mulți miniștri (Eugen Teodorovici, Daniel Breaz, Natalia Intotero, Sorina Pintea, Roxana Mânzatu, Răzvan Cuc, Radu Oprea) și acompaniată de membrii locali ai PSD, Viorica Dăncilă s-a avântat în mulțime în drumul de la mormântul „Crăișorului munților” până la cortul Partidului Social Democrat. A fost aclamată de susținătorii ei, însă nu a scăpat însă de apostrofări și ironii.

147 de ani de la moartea lui Avram Iancu

Avram Iancu (1824-1872), omagiat la Ţebea, a fost înfăţişat drept unul dintre marii eroi ai românilor în timpul mişcărilor revoluţionare din anii 1848 şi 1849, din Transilvania. Din toamna anului 1848 până în vara anului următor, Avram Iancu şi miile de români care făceau parte din Legiunea Auraria Gemina au fost implicaţi în mai multe operaţiuni militare pe teritoriul Transilvaniei, în special alături de armata imperială austriacă, aflată atunci în conflict cu armata ungară susţinută de secui. La începutul anului 1872, starea de sănătate a lui s-a agravat. A fost internat în spitalul din Baia de Criş, judeţul Hunedoara, din cauza unei hemoragii şi a tusei chinuitoare. Acolo şi-a petrecut ultimele săptămâni din viaţă. Avram Iancu a fost găsit mort în dimineaţa zilei de 10 septembrie 1872, la vârsta de 48 de ani, „în tinda casei unui sărac din Baia de Criş”, scria Nicolae Iorga, după mai mulţi ani în care a avut de suferit de pe urma bolilor şi pe care i-ar fi trăit în sărăcie.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/