24.5 C
Deva
vineri, septembrie 29, 2023

Dascăli hunedoreni care s-au săturat de birocrație dau exemplu de implicare

Sute de copii din Hunedoara, Lupeni şi Uricani beneficiază de masă şi şcoală la două noi centre socio-educative din judeţ.

Sătui de birocraţia din sistem şi dornici să-i ajute pe elevii nevoiaşi, orfani, cu părinţi la muncă în străinătate şi cu rezultate slabe la învăţătură, o mână de dascăli hunedoreni au decis să înfiinţeze primul centru de asistenţă şcolară al oraşului. La Lupeni, pe de altă parte, Filiala de Cruce Roșie Hunedoara deschide astăzi Centrul comunitar de zi pentru copii și tineri din familii defavorizate. 500 de copii și tineri nevoiaşi din Lupeni şi Uricani, plus familiile acestora, vor fi susţinuţi pentru a reuşi în viaţă.


Meditaţii de tip „şcoală după şcoală”

Un grup de zece dascăli hunedoreni coordonaţi de profesoara Ana Avramescu au deschis în incinta Colegiului Tehnic „Matei Corvin” din Hunedoara primul centru de asistenţă şcolară al municipiului. La Centrul de Asistenţă Şcolară „Corvinias” se vor desfăşura activități de tip „școală după școală” cu ateliere practice şi meditaţii gratuite pentru pregătirea examenelor și testărilor naționale. Organizaţia coordonatoare a proiectului, Asociaţia ProEducaţie, Istorie şi Cultură „Corvinias”, va oferi și consiliere pentru elevi, părinți şi tutori. Grupul țintă este alcătuit din peste 30 de elevi din clasele de gimnaziu şi liceu (clasa a V-a, până într-a XI-a).

Foto 3Centru pentru copiii defavorizaţi

Profesoara de matematică Ana Avramescu spune că elevii incluși în proiect provin din familii nevoiaşe, sunt copii abandonaţi, aflați în plasament și în grija unor rude, cu unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, elevi cu rezultate slabe la învățătură sau aflaţi în risc de abandon școlar. Cei peste 30 de copii vor putea să participe zilnic la ore, după-amiaza, între orele 14 şi 18, iar în unele sâmbete de la 10, la 14. Pe lângă cei zece dascăli hunedoreni care s-au oferit să facă meditaţii cu copiii la aproape toate materiile din curricula şcolară, echipei de implementare a proiectului i s-au alăturat trei studenţi de la Facultatea de Inginerie din Hunedoara şi doi elevi ai Colegiului Tehnic „Matei Corvin”, care vor munci pentru elevi în regim de voluntariat.
„Sufocați de hârtii inutile și de comisii”

„De când mă știu am vrut să devin profesor. (…) şi iată că au trecut 25 de ani de profesorat. Timpul a trecut, lucrurile s-au schimbat și a venit vremea când matematica a devenit un fel de bau-bau, în care am simțit că lupt surd cu inamici nevăzuți: nepăsare și mult, prea mult dezinteres din partea multora, elevi, profesori, societate în general. Un lucru știu sigur: nu vreau să pierd această luptă. Și atunci, împreună cu alți colegi am hotărât să facem ceva. Altceva. De ce? Pentru că în școală nu mai putem face tot ceea ce dorim. Suntem sufocați de hârtii inutile și sufocați de comisii (vreo 20…) în care se pierde timpul cu întocmire de rapoarte și hârtii care există în cinci-şase exemplare în tot atâtea bibliorafturi inutile, pentru dezinteresul unor autorități care se joacă cu școlile, în funcție de culori politice; cu interese financiare ale unora, pentru care școala este doar o ștampilă pe niște documente. Nici nu vă imaginați câți copii care au nevoie de ajutor există: copii fără părinți, copii care au părinți, dar aceștia sunt plecați în lume pentru a munci, pentru un viitor incert al lor și al copiilor lor rămași în grija unor mătuși sau bunici inexistenți. Copii care nu au haine pentru a merge la școală, copii care nu au caiete sau rechizite, dar nici tablete sau telefoane de ultimă generație și care atunci când sunt întrebați dacă au așa ceva, apleacă rușinați capul de parcă sunt infractori pentru că nu le au. Copii care vin la școală ca să primească cornul și laptele, pentru că altceva nu mănâncă în acea zi. Copii triști, mult prea triști, dar care nu au putere să schimbe nimic”, afirmă profesoara de matematică Ana-Nicoleta Avramescu, iniţiatoarea proiectului, într-o scrisoare deschisă adresată hunedorenilor.

Foto 1 - Centrul de Zi Crucea Rosie de la LupeniTabere, ghid turistic şi parteneriat cu Geoparcul

Potrivit acesteia majoritatea beneficiarilor centrului care s-a deschis aseară provin de la Colegiul Tehnic „Matei Corvin”, însă proiectul ar putea fi extins şi la celelalte şcoli din Hunedoara. „Pe lângă activităţile educative gratuite avem şi cursuri de învăţare a manierelor, conduita pe internet şi în societate, un curs de fotografie… lucruri care în şcoală nu mai avem timp să le facem cu copiii. Avem şi seminarii la Biblioteca Judeţeană şi un proiect pe care îl dezvoltăm în parteneriat cu Geoparcul Dinozaurilor şi Asociaţia „Drag de Haţeg”, plus cea mai mare a proiectului, activităţile care ocupă jumătate din timp: ştiinţe, limbi moderne şi o secţiune de astronomie, care nu se face deloc în şcoală. În plus, avem în plan un proiect ambiţios: un ghid istoric-turistic online pentru judeţul Hunedoara, cu o hartă interactivă, făcut cu documentarea copiilor şi fotografii realizate de ei. Urmează să depunem acum la Consiliul Judeţean un proiect ca să obţinem banii pentru excursii, astfel încât copiii să poată merge să se documenteze şi să facă fotografii la faţa locului”, explică Ana Avramescu. Deşi centrul de la Hunedoara s-a deschis oficial abia ieri, membrii asociaţiei au desfăşurat şi până acum activităţi cu implicare la nivel naţional: „Şcoala Altfel” şi „Şcoala de Vară – Istoria la Castel”, în baza cărora hunedorenii au organizat seminarii de istorie, literatură, concursuri şi tabere pentru copiii nevoiaşi din mai multe judeţe ale ţării. Mai mult, în urmă cu câteva zile Centrul de Asistență Școlară Corvinias a fost premiat de ASSOCLIC – Ateliere fără frontiere, hunedorenii fiind singurii din județ care au reuşit să obţină patru computere pentru beneficiarii lor.

Masă şi şcoală zilnic pentru 50 de copii

Pe de altă parte, copiii săraci din Lupeni şi Uricani vor fi incluşi în activităţi de prevenire a abandonului şcolar. Filiala de Cruce Roșie Hunedoara deschide astăzi, la Lupeni, Centrul comunitar de zi pentru copii și tineri din familii defavorizate. În total, 500 de copii și tineri din comunităţi dezavantajate, cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, din municipiul Lupeni și orașul Uricani, dar și familiile acestora vor fi incluși în activități care au ca scop prevenirea abandonului școlar, dobândirea de noi abilități de viață, precum și îmbunătățirea competențelor. Zilnic, 50 dintre aceștia, elevi în clasele I-IV vor beneficia de o masă caldă și de ajutor în pregătirea temelor. Toate aceste activități vor fi susținute de voluntari ai subfilialei de Cruce Roșie Lupeni și Uricani – învăţători şi profesori, cadre medicale, studenți și elevi. „Valoarea proietului, doar pentru renovarea spaţiului, fără dotări, se ridică la aproape 197.000 de lei. El finanțat de Fundația Velux prin Crucea Roșie Daneză”, anunţă preşedintele Crucii Roşii Române – Filiala Hunedoara, Dan Terteci. Proiectul „Incluziunea socială a copiilor și tinerilor din România cu sprijinul și implicarea comunității – Centre comunitare de zi pentru copii și tineri din comunități dezavantajate în trei zone din România” se derulează pe parcursul a trei ani (în perioada 2014 – 2017).

Cum putem ajuta şi noi

Dacă doriţi şi puteţi să-i ajutaţi pe profesorii de la Hunedoara în demersul lor, ar fi bine să ştiţi că centrul mai are nevoie de un video-proiector wireless interactiv, o rețea de calculatoare sau laptopuri conectate la internet, imprimantă, ecran de proiecție, flipchart, rechizite și orice alte materiale care sunt de actualitate și pot sprijini activitățile centrului. Dacă doriţi să susţineţi prin donațiile dumneavoastră înființarea și dotarea Centrului de Asistenţă Şcolară „Corvinias” puteţi face donații în contul:
BANCPOST Agenția Hunedoara, cont bancar (IBAN): RO74BPOS22112252996RON02.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente