33.3 C
Deva
sâmbătă, septembrie 23, 2023

DESCOPERĂ FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXĂ A UNIVERSITĂȚII „1 DECEMBRIE 1918” DIN ALBA IULIA

După o perioadă de grea încercări pentru Biserică în timpul perioadei comuniste, au apărut premisele reorganizării învăţământului teologic în condiţiile noilor termeni de libertate ca realitate imediată Revoluţiei din 1989. Un tip de libertate care vine în relaţie directă cu responsabilitatea. Cum memoria acestor plaiuri albaiuliene este încărcată de semnificaţia chipurilor măreţe ale înaintaşilor şi ale marile momente care au marcat decisiv nu numai istoria naţională ci şi cea europeană, devenind un soi de memorie arhetipală, la Alba Iulia nu se putea rămâne fără teologie şi fără istorie. Conştienţi de această dublă dimensionare a spiritului bălgrădean, la Alba Iulia vorbim de primele două facultăţi membre fondatoare ale Universităţii „1 Decembrie 1918”: Facultatea de Teologie şi Facultatea de Istorie. Un drum frumos început în anul 1991.

Doresc ca aceste cuvinte să nu fie lecturate de tine, dragă cititorule, ca un element pur livresc sau ca o metaforizare a istoriei, sau ca stilistică a realităţii, sau ca să te impresionez, nu, ci mai degrabă să-ţi fac o mărturisire a raţiunilor pentru care avem şi facem teologie la Alba Iulia.


Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia funcţionează conform legislaţiei care statuează învăţământul universitar în România, dar este sub o dublă coordonare: pe de o parte Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar pe de altă parte Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Este o Facultate care funcţionează cu binecuvântarea ÎPS Irineu Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia este parte integrantă a Universităţii „1 Decembrie 1918”. În cadrul Facultăţii de Teologie funcţionează trei cicluri integrate de studii: licenţă, masterat şi doctorat.

Programe de studii pentru licenţă: programul de Teologie Ortodoxă Pastorală (acreditat, durata 4 ani, 240 ECTS); Muzică Religioasă (autorizat, durata 3 ani, 180 ECTS); Arta Sacră (în curs de autorizare, durata 3 ani, 180 ECTS).

După finalizarea licenţei, vă oferim posibilitatea de continuare a studiilor prin două programe de Masterat: Teologie Comparată (2 ani) şi Mediere interculturală şi interreligioasă (2 ani). Şcoala Doctorală, prin cei 12 conducători de doctorat şi prin programele de studiu aferente, acoperă o vastă arie de cercetare, de la teologia sistematică şi bioetică (istoria şi filosofia religiilor, dogmatică, morală, etica vieţii) la teologia practică (liturgică, muzică, omiletică şi catehetică).

Programul de studii Teologie Ortodoxă Pastorală, ciclul licenţă, este acreditat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, dezvoltând un învăţământ de calitate în domeniul teologiei şi ştiinţelor umaniste. Obiectivul educaţional al acestui program este determinat de rigori de natură academică (parteneriate de învăţare şi cercetare interne şi internaţionale pentru studenţi şi deasemenea cadre didactice performante, competitivitate, actualitate, interdisciplinaritate) şi de natură duhovnicească (construirea profilului moral al studentului). Cadrele didactice care predau la acest program au beneficiat de formări profesionale în ţară şi străinătate, ceea ce conferă integrarea educaţiei teologice din Alba Iulia în fluxul internaţional de profil.

Calificări şi profesii la absolvire: finalitatea studiilor la programul de Teologie Ortodoxă Pastorală are în vedere integrări sacerdotale (specialişti în religie, diacon, preot sau poziţii mai înalte în ierarhia Bisericii, specialişti în domeniul social) sau în învăţământ, prin absolvirea modulului psihopedagogic (profesori în învăţământul primar, gimnazial, secundar şi universitar).

Pentru a fi continuu în legătură cu exigenţele angajatorilor, am dezvoltat un pachet de discipline practice. În acest sens, există parteneriate încheiate cu factori direct interesaţi din ţară (Arhiepiscopia Ortodoxă din Alba Iulia, parohii urbane şi rurale, ONG-uri) şi, de asemenea, prin Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în cadrul programelor Erasmus+, cu instituţii similare din străinătate. Rata de angajare la finalul studiilor este ridicată. Acest lucru este posibil având în vedere puterea de absorbţie în acest domeniu prin structurile de profil: Arhiepiscopii, Episcopii, Protopopiate, Parohii şi ONG-uri, unde s-a identificat o nevoie crescută de resursă umană.

Programul de studii Muzică Religioasă din cadrul Facultăţii de Teologie a fost înfiinţat în anul 2014. Iniţiativa înfiinţării acestei noi secţii a venit dintr-o necesitate, întrucât zona nu dispunea de programe de studii superioare care să permită formarea muzicienilor profesionişti. Pe de altă parte, cererea de specialişti în domeniul muzicii a devenit din ce în ce mai mare în ultimii ani, pe fondul intensificării activităţilor artistice la nivel judeţean şi regional, activităţi care resimt nevoia unui personal calificat. Acest program are un statut aparte în conturarea peisajului cultural zonal şi naţional, întrucât, prin cele două paliere ale sale – teologic şi muzical – contribuie la revalorificarea unei experienţe istorice în care cântarea şi rugăciunea se completau armonios.

Ceea ce vă propunem spre studiu sunt discipline împărţite în trei categorii: 1. Discipline care vizează însuşirea limbajului culturii muzicale universale; 2. Discipline care vizează însuşirea limbajului muzicii de tradiţie bizantină; 3. Discipline care tratează tradiţiile muzicale naţionale şi locale. Studenţii interesaţi pot opta pentru cursurile de instrument popular (vioară, acordeon, contrabas etc.). Practica profesională se realizează individual, în cadrul unor cursuri precum canto coral, pian, citire de partituri, sau în comun, în cadrul diferitelor tipuri de formaţii ale Facultăţii de Teologie: ansamblu coral; ansamblu psaltic; orchestră folclorică.

Oportunităţile de angajare sunt multiple: posibilitatea de a ocupa un post didactic pe specializarea Educaţie Muzicală în cadrul învăţământului; ocuparea unui post de dirijor de cor; cântăreţ bisericesc; membru în diferite tipuri de formaţii vocale (coruri, grupuri vocale) sau instrumentale (orchestre, fanfare etc.); referent muzical; documentarist (studii superioare).

Cu începere din anul universitar 2018-2019 am deschis un nou program în cadrul facultăţii noastre: Arta Sacră, un program cu o durată de 3 ani, finalizat cu obţinerea licenţei în domeniul Artelor vizuale. Specificul acestui nou program se regăseşte în dezvoltarea practică pe arta monumentală mozaic şi frescă, o nişă de dezvoltare unică în România.

Anual în cadrul Facultăţii se organizează sesiuni de comunicări ştiinţifice adresate studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor. Cu aceeaşi ritmicitate, devenind deja un brand în lumea cercetării, organizăm un Simpozion Internaţional sub egida ISSTA (a 18-a ediţie în luna mai 2019), anul acesta cu tema dedicată relaţiei dintre spiritualitatea rurală şi modernitate: THE VILLAGE AND RURAL SPIRITUALITY BETWEEN TRADITION AND MODERNITY.  Simpozionul se bucură de o largă participare a cercetătorilor din ţară şi străinătate.

Încercăm, aşadar, prin derularea acestor programe de studiu organizate la nivel de licenţă, masterat şi doctorat, să definim o teologie actuală, competitivă, dar în primul rând duhovnicească. Sfântul Evagrie Ponticul lega posibilitatea existenţei teologiei de existenţa şi practicarea rugăciunii: dacă eşti teolog roagă-te şi dacă te rogi eşti teolog. În condiţiile presiunii curentelor secularizării, globalizării şi culturii eu-lui antropocentric, vă propunem un alt mod de a fi: o devenire în/spre fiinţă (cum spunea marele filosof de la Păltiniş).

 

Pr. Prof. univ. dr. habill. MIHAI HIMCINSCHI,

Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente