15 C
Deva
duminică, mai 28, 2023

Pentru că CEH are bani/ “Băieţii deştepţi” au crescut considerabil preţurile certificatelor de carbon

Preţul certificatelor de carbon a crescut alarmant, iar de vină ar fi chiar Ministerul Finanţelor, care a făcut o mare greşeală atunci când a anunţat că s-a alocat ajutorul de stat către Complexul Energetic Hunedoara. CEH poate pierde din această tranzacţie aproape un milion de euro.

La finele săptămânii trecute, Ministerul Finanţelor anunţa că a semnat acordul pentru prima tranşă din cel de-al doilea împrumut acordat de Guvernul României către CEH, în valoare de 98, 4 milioane de lei. Banii erau destinaţi pentru cheltuielile curente şi pentru achiziţionarea deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru termocentralele Mintia şi Paroşeni. O mişcare sinucigaşă sau premeditată, pentru că automat piaţa certificatelor de carbon a explodat. Sindicatele şi-au maneifestat îngrijorarea în acest sens încă de când s-a făcut anunţul, iar cele mai negre temeri s-au adeverit. “Rechinii din sistem, băieţii deştepţi ştiu că noi avem banii pentru ceritificatele de carbon. Cred că este o chestiune premeditată”, a declarat liderul Sindicatului Muntele, Petre Nica, referindu-se la saltul înregistrat pe piaţă a preţului la certificate, care a tot crescut în ultima săptămână, ajungând acum să depăşească 8 euro/ certificat.


Anunţul MF a aruncat piaţa în aer

Asta în condiţiile în care înainte ca MF să facă anunţul, preţul aceluiaşi certificat era de 7,4 euro. Diferenţa este considerabilă, dat fiind faptul că CEH are nevoie de 1,2 milioane de certificate de carbon, astfel că structura energetică poate pierde încă un million de euro numai din această tranzacţie. Iar sumele alocate de Executiv devin astfel insuficiente. Complexul Energetic Hunedoara a achiziţionat o parte din ele, vreo 50.000 de bucăţi, la preţul de 8, 09 euro, dar până la 1 august este obligat să le cumpere şi pe celelalte, altfel riscă sancţiuni usturătoare din partea Uniunii Europene. Cu ce bani, greu de spus, pentru că ajutorul de stat a fost fundamentat pe anumite cifre. “Nu ştiu dacă pot fi realocate şi alte sume. Fundamentarea ajutorului de susţinere a fost făcută pe elemente ce au primit aviz de la Uniunea Europeană şi au fost considerate cheltuieli eligibile. Probabil vor fi alocate fonduri suplimentare din alte surse dacă nu ajung banii şi cu siguranţă nu vor fi suficienţi”, a mai spus Petre Nica. Preşedintele Sindicatului Muntele speră că CEH va primi o nouă păsuire din partea UE, astfel încât termenul până la care pot fi achiziţionate certificatele de carbon să fie modificat încă o dată, aşa cum s-a întâmplat în aprilie. Nica este de părere, însă, că, dacă banii ar fi fost alocaţi la timp, altfel stăteau acum lucrurile, pentru că şi preţul certificatelor de carbon era mult mai coborât.

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente