11.2 C
Deva
luni, martie 20, 2023

SNIMVJ a reuşit să evite trecerea huilei prin preparaţie

Cărbunele de la minele aflate pe program de închidere nu a mai trebuit trecut prin preparaţie în ultima perioadă, ceea ce înseamnă, implicit, un profit mai mare pentru Societatea Naţională de Închideri de Mine.

coroiestiSocietatea Naţională de Închideri se Mine a reuşit să evite spălarea huilei înainte de a ajunge la beneficiar, respectiv la Termocentrala Paroşeni. Directorul general al SNIMVJ, Aurel Anghel, spune că huila extrasă a avut o putere calorifică bună şi nu a mai fost necesară trecerea prin Preparaţie decât într-o foarte mică măsură. „De la începutul anului, maximum 10 vagoane cu huilă au trebuit trecute prin Preparaţie. Pentru noi este foarte bine, pentru că mai mult de jumătate din valoarea producţiei marfă pierdeam prin trecerea cărbunelui prin preparaţie”, a declarat Anghel.


De precizat că, dacă intră prin preparaţie, gradul de recuperare pentru huilă este de numai 41 – 42 la sută, la care se adaugă  şi costurile de preparare. Iar de câştigat are tocmai beneficiarul, respectiv Complexul Energetic Hunedoara, nu doar că primeşte un cărbune de calitate, ci şi prin faptul că deţine şi Preparaţia Coroieşti. Contractul dintre CEH şi SNIMVJ a fost încheiat pentru suma de aproape 1,7 milioane de lei, sumă pe care societatea de închideri de mine trebuie să o achite pentru serviciile de spălare a cărbunelui brut şi sortat refuzat, provenit de la minele Petrila, Paroşeni şi Uricani. O operaţiune necesară pentru creşterea parametrilor huilei, aşa încât cărbunele să poată fi vândut către termocentrala Paroşeni în cazul în care este refuzat din cauza parametrilor de calitae. Contractul a fost negociat cu un singur ofertant, care a şi câştigat acest serviciu, respectiv Complexul Energetic Hunedoara – Divizia Minieră – Punct de lucru Prepararea Cărbunelui Valea Jiului.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente