O amplă verificare a membrilor Corpului de Control al Primului Ministru la Primăria Petrila s-a finalizat cu un voluminos dosar ce a ajuns direct pe masa de lucru a procurorilor DNA.
Informaţia a fost făcută publică joi, într-o conferinţă de presă, de Costel Avram, coordonatorul liberalilor din Valea Jiului şi vicepreşedinte al PNL Hunedoara. „Un raport al Corpului de Control al Primului Ministru arată cum au plecat nişte lucrări la canalizarea de la Cimpa de la 20 de miliarde de lei undeva la 48 de miliarde. A venit Corpul de Control şi, când s-a cerut datele justificative, răspunsul a fost că au ars, au dispărut. Au mers la Secretariatul General al Guvernului de unde au venit cu datele. Raportul acela a mers direct la DNA”, a declarat Costel Avram. El spune că nu ar fi singura neregulă descoperită la Primăria Petrila, ci că probleme ar fi şi la lucrările de amenajare a parcului sau la căminul de la Jieţ, care a fost demolat, deşi ar fi fost alocaţi bani doar pentru reabilitare.
Oficialii DNA au confirmat că au în curs de soluţionare 23 de dosare ca urmare a sesizărilor transmise de Corpul de Control al Primului-Ministru în perioada 1 mai 2012 – decembrie 2013. Iar potrivit Executivului, în perioada menţionată, în urma verificărilor efectuate privind activitatea unor instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale, regii autonome, companii naţionale şi societăţi naţionale, societăţi comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, s-au constatat indicii privind un număr de 334 posibile fapte penale, fiind depuse un număr de 47 de sesizări la organele de urmărire penală. La DNA au fost depuse 30 de sesizări cu privire la 182 de posibile fapte penale, iar una dintre sesizările trimise de membrii echipelor de control se referă exact la administraţia publică din Petrila – judeţul Hunedoara.
Plângere penală pentru ascunderea datelor
Pe de altă parte, şi Costel Avram a înaintat o plângere împotriva primarului PSD din petrila, Ilie Păducel, pentru că acesta nu a răspuns demersurilor legale legate de modul de cheltuire a banilor publici. Astfel, acesta ar fi încercat să se sustragă solicitării formulate în baza Legii 544. „Atât eu, cât şi consilierii mei, am făcut demersuri la Primărie pentru a vedea exact cum se cheltuie banul public. Dacă era banul lui, al primarului, nu era nicio problemă, putea să-l cheltuie cum vrea el, dar când este ban public trebuie să ştim toţi. I-am făcut mai multe adrese, conform Legii 544, care spune clar că se poate da o copie contra – cost a documentelor sau poate fi trimisă pe mail. El a găsit treia parte, care nu există în lege, să venim la faţa locului să studiem documentele. Ce documente?! Eu vreau un document, pe bază de semnătură, în care să se spună <<Da, ăştia sunt banii>>”, susţine Avram. Acesta a anunţat că, prin intermediul avocatului, a formulat deja plângere prealabilă şi se pare că acum se lucrează la redactarea răspunsului în baza legii.