15.6 C
Deva
sâmbătă, iunie 3, 2023

Efectul incredibil al privitului soarelui, la răsărit și apus, dezvăluit de un doctor în neuroștiințe

  • Andrew Huberman, unul dintre cei mai populari oameni de știință din Statele Unite ale Americii, cu milioane de urmăritori pe rețelele sociale, se numără printre cercetătorii care susțin beneficiile luminii solare pentru sănătatea organismului.

În primele minute de la trezire, dimineața, oamenii au nevoie de cât mai multă lumină, pentru a porni „mecanismul de trezire” al corpului, iar lumina produsă din surse artificiale nu este suficientă, chiar dacă ea poate perturba somnul la ore târzii sau în timpul nopții.


„O cantitate imensă de studii sprijină practica de a vizualiza lumina soarelui devreme în timpul zilei pentru starea de spirit, energie, metabolism și sănătatea generală. Încercați să faceți această practică chiar dacă soarele este acoperit de nori. Efectele pozitive sunt numeroase. Datele susțin, de asemenea, practica vizualizării luminii soarelui după-amiaza târziu și seara, când soarele este relativ jos pe cer, (unghi solar scăzut)”, susține omul de știință.

Potrivit omului de știință, privitul către soare dimineața devreme, în primele 5 – 15 minute de la trezire, este unul dintre cele mai benefice lucruri pentru organism. Este un stimul important pentru starea de veghe din timpul zilei și are un impact pozitiv puternic în abilitatea oamenilor de a adormi și a avea un somn bun noaptea.

„Mă trezesc dimineața, iar primul lucru pe care îl fac este să merg afară, iar dacă este o zi senină și soarele nu este încă pe cer, ori dacă soarele este la momentul în care începe să se ridice – adică la ceea ce numim „unghi solar scăzut”, știu că am ieșit afară la momentul potrivit. Atunci când cerul este acoperit cu nori și nu pot vedea soarele știu, de asemenea, că fac un lucru bun pentru că în special în zilele înnorate vrei să mergi afară și să primești cât mai multă energie prin lumină”, arată dr. Andrew Huberman, pe canalul său de Youtube.

La orele serii, când lumina solară nu este puternică, privitul către soare ajustează sensibilitatea retinei, astfel încât orice lumină artificială pe care se întâmplă ca oamenii să o vadă mai târziu, în timpul nopții, nu va mai avea un efect atât de negativ asupra somnului și dispoziției.

Oamenii care privesc soarele de dragul sănătății trebuie să o facă fără ochelari de soare, însă pot purta ochelari de vedere sau lentile corective, deoarece acestea concentrează lumina către retină. A face acest lucru prin geamurile ferestrelor sau ale mașinii nu este eficient, afirmă Huberman.

„De asemenea, rețineți, să nu priviți niciodată nicio lumină, inclusiv lumina soarelui, atunci când este atât de strălucitoare încât să fie dureros de privit, pentru a nu vă deteriora retina. Nu în ultimul rând, încercați să vedeți lumina soarelui devreme în timpul zilei și seara în fiecare zi, dar dacă pierdeți o zi, sistemul dumneavoastră poate compensa. Încercați totuși să nu pierdeți prea multe zile. Ritmul circadian și sănătatea generală vă vor mulțumi”, afirmă dr. Andrew Huberman.

Soarele nu trebuie privit direct, decât atunci cât timp se află la unghi scăzut.

„Dacă este foarte jos, pe cer, l-am putea privi, pentru că nu este atât de dăunător pentru ochi. Însă atunci când soarele este mai strălucitor și mai sus, pe cer, poate fi dureros. Deci felul în care trebuie să privim soarele dimineața devreme este să privim către soare, dar dacă este prea strălucitor să evităm să îl privim direct. Este absolut în regulă să clipim, oricând avem acest impuls”, dr. Andrew Huberman.

Articolul precedent
Articolul următor

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente