Situată pe malul Mureșului, aproape de Deva și de Simeria, dar și de Geoagiu și de Orăștie, comuna Hărău este printre localitățile rurale mari ale județului.
Comuna Hărău se întinde pe o suprafață de 42 de kilometri pătrați și are o populație de peste 2.200 de oameni, fiind una dintre puținele așezări, nu doar din județ, ci și din întreaga țară, în care numărul locuitorilor a fost în creștere, conform ultimului recensământ, cel din 2011.
Premii pentru cei merituoși
Locuitorii comunei Hărău trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Banpotoc, Bârsău și Chimindia. Patronii spirituali ai localității sunt Sfinții Apostoli Petru și Pavel și, în preajma prănuirii acestei mari sărbători creștine, de câțiva ani, se organizează „Zilele comunei Hărău”. Așa s-a întâmplat și în acest an, mai exact duminică, atunci când, sub genericul de „Seară hărăiană”, a fost organizată o nouă ediție a acestui eveniment, care a cuprins mai multe acțiuni deosebite. „Cu această ocazie i-am premiat pe campionii la învăţătură şi cuplurile care împlinesc sau au împlinit cinci decenii de mariaj în 2019. Tuturor le-am oferit câte un plic cu o anumită sumă de bani, iar elevii merituoşi vor primi şi o excursie-cadou, care se va concretiza până la începerea noului an şcolar. La fel s-a întâmplat şi anul trecut, copiii beneficiind de o deplasare gratuită. Avem o hotărâre de consiliu local şi în baza ei îi putem recompensa pe cei care au media generală peste nouă. Am cuprins totul în bugetul local. Noi ne-am dorit să-i trimitem să cunoască alte meleaguri, adică în străinătate, dar din păcate ne-am confruntat cu refuz din partea unora dintre părinţi, care îşi fac griji în ce priveşte siguranţa şi bunele condiţii. Aşa că mizăm tot pe România ca destinaţie de vacanţă. De asemenea, a fost inaugurat și sfințit dispensarul medical din satul aparținător Chimindia, o construcție nouă, realizată cu fonduri obținute prin Programul Național de Dezvoltare Locală, o promisiune pe care a făcut-0 de ceva timp și sunt bucuros că am putut să o îndeplinesc. Apoi ne-am adunat pe platoul din fața Primăriei, unde am petrecut o „Seară hărăiană” de vis, pe o vreme superbă, cu folclor de calitate și bunătăți din belșug”, a declarat Lucian Albu Weber, primarul comunei Hărău.
Nume mari
Cei prezenți la eveniment nu au avut ce regreta, aceștia fiind încântați de prestațiile artistice oferite de nume mari ale folclorului românesc, precum Petrică Moise, Marius Ciprian Pop, Robert Târnăveanu, Cristian Pomohaci, Denisa Mureşan, Alisa Toma, Viorica Brânduşan , Mariana Suciu și Adina Hada, care a fost și prezentatoarea spectacolului de mare calitate, acompaniamentul muzical fiind asigurat de orchestra „Cântec românesc”. „Seara hărăiană” s-a încheiat cu un foc de artificii, iar cei din primărie își propun ca, anul viitor, manifestarea să fie una și mai reușită.