24.5 C
Deva
vineri, septembrie 29, 2023

Exproprierile de pe traseul autostrăzii Deva – Ilia, plătite cu ţârâita

HUNEDOARA (13)Sute de hunedoreni se simt trădaţi de statul român, care le-a oferit, spun ei, un preţ prea mic pentru terenurile pe care va trece autostrada.


Lucrările la tronsonul de autostradă Deva – Ilia au primit undă verde. Statul român a semnat contractul cu cele două companii, Tehnostrade şi Spedition UMB, care vor construi autostrada, iar proiectul în valoare de aproape 100 de milioane de euro va demara în următoarele şase luni.

În ciuda entuziasmului general cu care este privit proiectul de infrastructură, sute de hunedoreni au rămas nemulţumiţi de faptul că statul român le-a oferit doar un leu pentru fiecare metru pătrat de teren de pe care vor fi expropriaţi. Numai în comuna Brănişca, peste 400 de loturi aparţinând localnicilor au trecut în proprietatea statului. Demersurile pentru exproprieri au început din 2010, iar anul trecut localnicilor le-a fost oferit preţul final pentru terenurile lor: unul mult mai mic, spun oamenii, faţă de valoarea reală a terenurilor şi faţă de preţul oferit locuitorilor din zona Orăştiei şi a Şoimuşului, unde au avut loc exproprieri pentru autostradă.

Puţini au acceptat oferta de un sfert de euro pe metru pătrat, iar cei care s-au opus au ajuns să se judece cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. „Deocamdată nu am primit banii. Iniţial am vrut să dăm compania în judecată pentru că dacă în alte părţi, pentru suprafeţele expropriate, statul a plătit 5 – 6 euro pe metru pătrat, nouă ni s-a oferit mai puţin de un leu pe metru pătrat. Apoi am aflat că trebuie să plătim verificările topografice şi expertizele cerute de instanţă şi nu am avut încredere că vom câştiga procesul cu statul. Astfel am renunţat la proces şi aşteptăm să vedem banii. Am trimis mai multe documente pentru a primi fondurile, dar banii nu ne-au intrat încă în conturi”, a povestit Dan, un localnic din Brănişca.

Primarul Teodor Lazăr susţine că situaţia exproprierilor a rămas neschimbată în ce priveşte oferta făcută localnicilor de statul român. Între timp, în Brănişca vor urma alte exproprieri. În zona va fi construit un traseu de cale ferată de mare viteză pe ruta Timişoara – Deva – Sibiu.

Licitaţia de atribuire a lucrărilor de proiectare şi execuţie a autostrăzii Deva – Ilia (22,1 kilometri) a fost câştigată de asocierea de firme Tehnostrade şi Spedition UMB. Valoarea contractului semnat de CNANDR şi constructori este de 419,4 milioane de lei (95,3 milioane de euro), fără TVA, a informat CNANDR. Contractul, atribuit prin licitaţie deschisă, are o durată de proiectare de şase luni şi un interval de execuţie de doi ani, perioada de garanţie fiind de patru ani. Cea mai mare parte a finanţării lucrărilor (85 la sută din bugetul alocat) va fi acoperită din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, diferenţa urmând să fie asigurată de statul român.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente