32.6 C
Deva
sâmbătă, septembrie 23, 2023

Fațadele Turnului Ne Boisa au intrat în șantier

Zilele acestea au început operaţiunile pentru restaurarea exteriorului Turnului Neboisa, în cadrul amplului proiect de restaurare şi conservare, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, derulat la Castelul Corvinilor, prin Programul Operaţional Regional.
După ce, în prealabil, zidurile au fost curăţate de pulberile industriale depuse de-a lungul a mai bine de un secol, acum se efectuează lucrări de rostuire a paramentului, completare a zidăriei şi restaurare zidurilor şi tencuielilor exterioare. Restaurarea interiorului turnului este finalizată.
Turnul Neboisa are o înălţime de 15 de metri, ziduri groase de 2,40 metri, cinci niveluri de apărare prevăzute cu guri de tragere şi a fost ridicat în cea de-a doua etapă de construire a Castelului Corvinilor din timpul lui Iancu (Ioan) de Hunedoara, etapă care a avut loc între 1446 şi 1452. Edificiul avea un rol strict militar, acela de a apăra latura vestică a Castelului, cea mai vulnerabilă la atacuri. Numele său a fost dat de mercenarii sârbi care făceau parte din trupele de apărare a reşedinţei familiei nobiliare de Hunedoara. În sârbeşte, „Ne bojsa” înseamă „Nu te teme”.
Până acum, în cadrul actualului proiect de restaurare – conservare cu finanţare europeană, au fost finalizate ori sunt aproape de finalizare lucrări în Palatul Administrativ, Turnul Pustiu, Turnul Tezaur, Turnul Capistrano, Turnul Buzdugan, Turnul Vechi de Poartă, Turnul Nou de Poartă şi Galeria Suspendată, informează Primăria Hunedoara.
Foto: Primăria Hunedoara

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente