-0 C
Deva
miercuri, februarie 1, 2023

Fețele Albe, cetatea dacică propusă ca sit UNESCO, dar lăsată de izbeliște în ultimii ani

Fețele Albe se află în vecinătatea Sarmizegetusei Regia și putea ajunge în patrimoniul UNESCO în 1999. Anii au trecut, iar așezarea dacică a fost neglijată.

La sfârșitul anilor ´90, Ministerul Culturii, condus la acea vreme de Ion Caramitru, a inițiat demersurile pentru înscrierea a șapte așezări dacice din Munții Șureanu în patrimoniul cultural mondial UNESCO: Au fost nominalizate Sarmizegetusa Regia, Costești – Cetățuie, Blidaru, Piatra Roșie, Bănița, Căpâlna, dar și Fețele Albe – considerată un cartier al capitalei dacilor Sarmizegetusa Regia.


Așezarea civilă a Sarmizegetusei Regia s-a extins pe mai mult de o sută de terase artificiale, din care doar câteva au fost excavate până acum. Inclus în această proprietate este așezarea dacică Fețele Albe din apropiere, care era asociată sitului principal. Este o așezare terasată, unde săpăturile au dezvăluit o serie de locuințe și sanctuare construite din piatră. Materialul ceramic și metalic găsit în timpul săpăturilor era de înaltă calitate, unele din piese fiind importate din Imperiul Roman, mărturisind nivelul ridicat cultural și economic atins de Dacia în secolele I î.Hr. – I d.Hr.”, informa Ministerul Culturii în documentele transmise UNESCO.

În 1999, doar cele șase cetăți dacice din Munții Orăștiei au fost incluse în patrimoniul cultural mondial. „Fețele Albe nu a mai ajuns atunci pe lista monumentelor UNESCO, dar vrem ca în viitor acest lucru să se întâmple. Am făcut demersurile legale, sprijinite de Institutul Național al Patrimoniului, pentru a prelua în proprietate acest sit din Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, învecinat Sarmizegetusei Regia, pentru a-l putea îngriji, promova și propune ca monument UNESCO”, spune Alin Țambă, vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara.

Fețele Albe se află în mijlocul pădurii, la 3 – 4 kilometri de Sarmizegetusei Regia. A fost cercetată în anii ´60, iar oamenii de ştiinţă s-au arătat impresionaţi de rezultatele descoperirilor de aici. Unii au numit locul „un cartier de lux al capitalei dacilor”, ridicat în locul numit Şesul cu brânză după ce dacii au săpat aici cinci terase, unele dispuse în trepte, pe care le-au consolidat cu ziduri puternice. În ultimii ani, din cauza lipsei de îngrijire, monumentele sale au fost distruse parţial de căutătorii de comori şi turişti şi de natură.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente