23.3 C
Deva
joi, septembrie 21, 2023

FOTOGRAFII FABULOASE din Hunedoara secolului al nouăsprezecelea, păstrate în albumul care a făcut-o celebră în trecut

Un album de fotografii vechi de la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea, cu care austro-ungarii s-au prezentat la Expoziţia universală din 1889, de la Paris, este păstrat în arhivele Castelului Corvinilor. Imaginile de epocă dezvăluie cum arătau Uzinele de Fier ale Hunedoarei, la acea vreme, în care erau stăpânite de Imperiul Austro-Ungar.


[wzslider autoplay=”true”]

„Prin acest album de fotografii, păstrat în prezent în arhivele Muzeului Castelului Corvinilor, şi prin alte piese de fontă şi de fier realizate aici, Hunedoara a fost prezentă la Expoziția Universală (1889) de la Paris, cea pentru care a fost construit şi Turnul Eiffel. Pentru noi e o mândrie faptul că s-a păstrat acest album mai bine de un secol şi că îl vom putea arăta celor care vizitează Castelul Corvinilor. Anul acesta se împlinesc 130 de ani de când a fost pus în funcţiune primul furnal la Hunedoara”, spune Dan Bera, administrator în Muzeul Castelului Corvinilor.

Uzinele de fier din Hunedoara se aflau în patrimoniul Fiscului din Imperiul Austro-Ungar şi concurau în a doua jumătate a secolului XIX cu celelalte centre siderurgice din imperiu. „Zona Hunedoarei, în care funcţionau exploatările de fier şi uzina de fontă de la Călan devenise un obiectiv strategic pentru Imperiu”, afirmă istoricul dr. Dorin Petresc.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente