Guvernul a aprobat printr-o Hotărâre declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar al lucrării de utilitate publică de interes naţional Autostrada Lugoj-Deva, precum şi fondurile necesare pentru plata despăgubirilor
Prin acest act normativ, Executivul a alocat suma de 773.000 de lei destinată despăgubirii celor 1.582 de imobile, reprezentând terenuri extravilane, în suprafaţă totală de 878.164,82 metri pătraţi. Proprietăţile se află pe raza localităţilor Dumbrava, Făget, Margina din judeţul Timiş şi a localităţilor Lăpugiu de Jos, Dobra, Gurasada, Ilia şi Brănişca, din judeţul Hunedoara.
Coridor fără monumente istorice
Suma de 773.000 de lei necesară despăgubirii imobilelor a rezultat ca urmare a Raportului de expertiză întocmit de către un expert autorizat al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), conform Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean sau local, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi normelor metodologice de aplicare a acesteia. „Menţionăm faptul că pe coridorul de expropriere nu există imobile care ar putea constitui monumente istorice sau zone de protecţie a acestora”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.
Cinci ani de exproprieri
Hotărârea privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării Autostrada Lugoj-Deva a fost luată de Guvern în decembrie 2010, prin Hotărârea Guvernului nr. 1232/2010. Ulterior, în 2012, aceasta a fost modificată.
În 2010, Guvernul a aprobat planul de amplasament aferent Lotului 1 şi a fost declanşată procedura de expropriere pentru acest lot pentru proprietăţile situate pe raza localităţilor Lugoj, Balinţ, Belinţ, Bethausen, Traian Vuia, Mănăştiur şi Dumbrava. Ulterior, lista de exproprieri a fost completată cu imobile din Lugoj şi Coşteiu. Suma aferentă despăgubirilor pentru tot Lotul 1 a fost de 950.720 lei. O nouă completare, de 147.000 lei, s-a făcut în 2012.
În 2012 a fost suplimentată lista de exproprieri pentru Loturile 2, 3 şi 4 pentru imobile situate pe raza localităţilor Făget, Margina, Lăpugiu de Jos, Dobra, Gurasada, Ilia, Brănişca şi Şoimuş. Cuantumul total al despăgubirilor a fost estimat la 5,19 milioane lei. Indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii Autostrada Lugoj-Deva au fost aprobaţi de Guvern în iulie 2010. Lungimea viitoarei autostrăzi va fi de 99,5 km, lucrările fiind împărţite pe patru loturi: Lot 1 Traian Vuia – Sanoviţa, 27,4 km; Lot 2 Coşeviţa – Traian Vuia, 28,6 km; Lot 3 Ilia – Coşeviţa, 21,2 km; Lot 4 Şoimuş – Ilia, 22,1 km.
Plăţi amânate, poticneli şi derută
Lucrările la tronsonul de autostradă Lugoj – Deva a început şchiop, cu tot felul de poticneli. Mai întâi a fost povestea pasajelor pentru urşi care au blocat lucrările. Au urmat procese şi dispute în legătură cu sumele oferite de guvernanţi ca expropriere, mult mai mici în comparaţie cu cele oferite pentru terenuri de aceeaşi valoare la loturile de autostradă Deva – Orăştie. Exproprierile aferente tronsonului de autostradă Lugoj – Deva sunt o mare necunoscută pentru locuitorii din Şoimuş, spre exemplu, unde sunt familii care nu ştiu câţi bani vor primi, după ce Guvernul le-a expropriat doar teoretic locuinţele şi terenurile, fără să plătească de trei ani nici un leu despăgubiri.
Sume de trei ori mai mici
Expropriaţii s-ar putea adresa unor instanţe europene superioare, cum e Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care se ştie că este foarte sensibilă la probleme legate de proprietate. Caz în care lucrările ar putea fi întrerupte sau Statul ar avea de plătit despăgubiri mult mai mari decât cele pe care le are de achitat în prezent. Grila despăgubirilor oferite de CNADNR în contul terenurilor expropriate a ajuns în atenţia instanţelor de judecată, după ce proprietarii au reclamat preţurile foarte mici primite de la Stat. Spre exemplu, în comuna Şoimuş expropriaţii de pe tronsonul Deva – Orăştie au primit în jur de 3,5 – 4,5 euro pe metru pătrat, iar vecinii lor care au rămas fără teren în urma exproprierilor la tronsonul Lugoj – Deva au avut surpriza neplăcută să le fie comunicată suma de 1,10 – 1,15 euro pe metru pătrat drept despăgubire.