-0 C
Deva
miercuri, februarie 1, 2023

Hram la Mănăstirea Prislop. 33 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca

Luni, 28 noiembrie, s-au împlinit 33 de ani de la moartea fostului stareț din anii ´50 al mănăstirii, iar circa 2.000 de oameni au venit în pelerinaj la locul său de veci din Țara Hațegului.

Cei mai mulți dintre oamenii strânși în curtea bisericii medievale Prislop au fost vârstnici, mai ales femei, care au ajuns aici cu autocarele. Alți oaspeți ai mănăstirii au venit cu mașinile, iar cei întârziați au fost nevoiți să le parcheze pe marginea șoselei, la peste un kilometru de locul de pelerinaj.


„Am venit din Sâmbăta de Sus (județul Brașov), ca în fiecare din ultimii ani, pentru a ne ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca și a ne arăta dragostea față de el, pentru că a slujit la mănăstirea Brâncoveanu, din satul nostru. Azi au fost patru autocare de pelerini din Brașov. Totuși, față de anii trecuți e mai puțină lume. Este luni, iar tinerii sunt la lucru”, spune Ioana Moga, o pensionară din comuna Sâmbăta de Sus.

Mănăstirea și-a întâmpinat vizitatorii înfrumusețată până în cele mai mici detalii. În ultimele luni, aleile au fost lărgite și pavate cu marmură, mai multe zone din curte au fost gazonate, grădinile de flori au fost extinse, au fost platați copaci și arbuști ornamentali, au fost montate bănci, șiruri de panouri solare, iar lacul artificial în care pelerinii aruncau bani a fost și el curățat împreună cu izvorul care îl alimentează.

„În anii trecuți era mult mai greu pentru noi să ajungem la peștera sfântului Ioan. Era istovitor după ce stăteam câte o oră până ajungeam la mormântului părintelui Arsenie Boca. Apoi urcam prin noroi și coboram pe o potecă accidentată și abruptă. Cărarea a fost lățită, iar lumea nu se mai îmbulzește ca în urmă cu câțiva ani”, spune Maria, o altă pensionară.

Încă din anul 2016, reprezentanții Mitropoliei Ardealului au propus canonizarea călugărului Arsenie Boca, de către Biserica Ortodoxă Română. Acest lucru ar fi ănsemnat îndeplinirea dorinţelor unui număr mare de credincioşi, care în ultimele trei decenii au mers la Mănăstirea Prislop, la mormântul acestuia, susțineau preoții de la Episcopia Devei și Hunedoarei. Deși oficialii BOR nu au luat o decizie finală cu privire la trecerea lui Arsenie Boca în rândul sfinților, mulți dintre oaspeții mănăstirii îl numesc „sfântul Ardealului”.

Arsenie Boca, născut în 1910 în satul Vaţa de Sus (judeţul Hunedoara) a fost preot, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu şi apoi la Mănăstirea Prislop. A murit la 28 noiembrie 1989, în Sinaia, la vârsta de 79 de ani, iar potrivit dorinţei sale a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, în 4 decembrie 1989. Aici slujise în anii ´50, înainte ca autorităţile comuniste să îl trimită în închisori şi apoi îi interzică să mai îmbrace straiele preoţeşti.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente