1.4 C
Deva
luni, ianuarie 30, 2023

Interlopii condamnaţi în dosarul „Spumă şi Bibanu” s-au predat Poliţiei FOTOGALERIE

[wzslider autoplay=”true”]


[box type=”info”]Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat sentinţele definitive în dosarul mafiei anilor 2000 din Deva, iar inculpaţii din acest dosar, printre care şi fostul şef al Poliţiei Deva, Ioan David, se vor întoarce după gratii pentru a executa restul din pedepse [/box]

Nu a fost nevoie ca poliţiştii să le bată la uşă hunedorenilor condamnaţi în dosarul „Spumă şi Bibanul”. În cursul zilei de marţi, pe rând, foştii membri ai grupării interlope acuzată de infracţiuni de crimă organizată s-au prezentat la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, pentru a se preda. Aceasta după ce Înalta Curte a pronunţat sentinţele definitive în acest dosar, vechi din anul 2004. Instanţa a păstrat deciziile date în 2011 de Curtea de Apel Piteşti, care a păstrat la rândul ei aceleaşi sentinţe date de Tribunalul Argeş cu un an mai devreme, respectiv pedepsirea membrilor grupării cu condamnări de până la cinci ani de închisoare.

Cum foştii interlopi au executat cea mai mare parte a pedepselor, fiind arestaţi pentru mai mulţi ani în cauză, cei mai mulţi dintre ei mai au de executat doar câteva luni de închisoare. Oamenii s-au prezentat la Poliţie pregătiţi să petreacă un sejur de primăvară-vară în penitenciar şi să scape, astfel, definitiv de efectele unui proces întins pe mai bine de opt ani. „Mai am de executat cam o lună şi jumătate din sentinţă, până să pot intra în comisia de eliberare condiţionată”, a spus Constantin Bumbaru, zis „Bibanu”. „Am venit să mă predau. Am primit patru ani şi opt luni de închisoare, din care am executat patru ani şi patru luni”, a spus Cristian Bogdănel Niţu, unul dintre foştii capi ai grupării infracţionale.

OLYMPUS DIGITAL CAMERALucian Sârbu, zis „Spumă”, se află în Anglia şi trebuie, de asemenea, să se întoarcă în ţară pentru a executa restul pedepsei cu închisoarea. Fostul şef al Poliţiei Deva, Ioan David, s-a predat şi el autorităţilor, la scurt timp după aflarea sentinţei. A fost condamnat la cinci ani de închisoare, dar, teoretic, poate cere eliberarea condiţionată peste câteva zile.

Arestările în dosarul „Spumă şi Bibanu” au început în iulie 2004 şi au produs un adevărat cutremur în lumea interlopă hunedoreană. Ele au culminat cu arestarea fostului şef al Poliţiei municipiului Deva, Ioan David, şi a patru dintre subordonaţii săi. Acuzaţiile aduse grupului, care ulterior a ajuns la 22 de persoane, erau foarte grave. Anchetatorii au stabilit că membrii acestei grupări au săvârşit mai multe fapte specifice crimei organizate – reglări de conturi, taxe de protecţie, incendieri de autoturisme şi de bunuri, şantaj, proxenetism. De asemenea, în acelaşi dosar au mai fost cercetate alte 28 de persoane, pentru diverse infracţiuni (constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, şantaj, proxenetism, prostituţie, ultraj contra bunelor moravuri, violare de domiciliu, distrugere şi vătămare corporală, sustragere de înscrisuri, înşelăciune, jocuri de noroc). După aproape doi ani petrecuți după gratii, toți membri rețelei au fost eliberați, iar procesul s-a mutat la Pitești, avocații apărării invocând mediatizarea excesivă a cazului care ar influența instanțele de judecată din Alba Iulia.

În 2007, interlopii şi cei patru poliţişti au fost condamnaţi de Curtea de Apel Piteşti, dar ulterior sentinţa a fost casată, iar dosarul a fost retrimis spre judecare la Tribunalul Argeş.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente