2.7 C
Deva
luni, ianuarie 30, 2023

JUSTIŢIE Cristian Litera, „braţul de fier” al lui Alin Simota, a ajuns liderul unei temute grupări de cămătari VIDEO

 Fost bodyguard al omului de afaceri Alin Simota, deveanul Constantin Cristian Litera (36 de ani) este acuzat că a fost liderul unei grupări violente de cămătari, care a obţinut sute de mii de euro din acte de şantaj, înşelăciuni şi trafic de persoane, iar prejudiciul este de circa 800.000 de euro.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Carmen Cosman, Daniel Guţă


„Gruparea acţiona prin acordarea unor împrumuri specifice activităţii de cămătărie a căror clauze convenţionale nu erau respectate şi nu erau aduse la cunoştinţă. Ulterior părţile vătămate erau suspuse unor presiuni şi violenţe fizice deosebite cerându-se sume importante de bani în plus, modificându-se dobânzile. S-a ajuns ca pentru sume împrumutate de 20.000 – 30.000 de euro să se plătească cash sume de 400.000 de euro plus alte diferite bunuri mobile sau imobile, active ale unor societăţi aflate în proprietatea părţilor vătămate”, a declarat Ioan Mureşan, procurorul şef al Serviciului Teritorial DIICOT Alba Iulia.

 

Teroarea cămătarilor, „Litera” de lege

Oamenii de afaceri care se împrumutau de la gruparea cămătarilor, condusă de Litera, erau ameninţaţi şi se exercitau violenţe extreme asupra lor. Unei victime i-a fost spartă rotula genunchiului cu un ciocan. “Clienţii” cămătarilor rămâneau fără bunurile societăţilor, bunurile personale ale aparţinătorilor victimelor sau erau determinaţi să comită infracţiuni de înşelăciune în dauna unor firme de leasing.

Spre exemplu, victimele erau determinate să cumpere autoturisme pe care să le asigure în regim CASCO, după care să le accidenteze pentru a primi contravaloarea asigurării, care era plătită cămătarilor. Pentru a fi credibili în raport cu firma de asigurare, unele victime erau bătute ca şi cum ar fi suferit răni în accidentele fictive. Cămătarilor le era uşor să găsească motive pentru a mări dobânzile: “ai vorbit urât de mine şi pentru asta trebuie să plăteşti o amendă, am auzit că ai vorbit la un client ceva despre mine, trebuie să determini o persoană să facă nişte plăţi, pentru că în caz contrar vei plăti o amendă de o anumită sumă”, le spuneau aceştia victimelor.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=JApWOQwsqfE]

Muncă forţată în Libia

Un om de afaceri a rămas fără toate bunurile şi proprietăţile, precum şi fără o benzinărie pe care o deţinea în Deva. De frica interlopilor a fost nevoit să îşi ducă familia în străinătate, după care a ajuns la muncă în Libia. Gruparea din care fac parte nouă persoane este cercetată pentru infracţiuni de crimă organizată, trafic de persoane, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj.

 

Cine este Cristian Litera

În anii în care Jiul Petroşani se afla în Divizia A, finanţatorul echipei, Alin Simota, l-a adus pe Cristian Litera ca bodyguard la echipă. În acea vreme, deveanul abia fusese eliberat din închisoare, unde a petrecut patru ani, în urma unui jaf comis la o benzinărie din Deva. Litera era văzut ca „pumnul finanţatorului”, pus să facă ordine atât în echipă, cât şi în galeria acesteia.

În anul 2007, Litera şi un alt bodyguard l-au bătut crunt pe unul dintre jucătorii Jiului, care se afla în conflict cu conducerea. Fotbalistul şi-a retras ulterior plângerea şi a părăsit clubul. Deveanul a intrat într-un conflict şi cu omul de afaceri, după ce Mirela, soţia lui Alin Simota, l-a părăsit pe acesta împreună cu copiii pentru a se muta cu Cristian Litera în Deva. Cei doi s-au căsătorit şi s-au stabilit în Deva. Contactat după descinderea mascaţilor la Deva. “A fost la Jiul cam un an de zile, un an şi ceva, când echipa era în Divizia A. Tatăl lui m-a rugat să îl scot din mediul acela (n.r. ieşise recent din închisoare) şi aşa a ajuns la Petroşani. Nu am mai ţinut legătura cu ei, după aceea. Cred că sunt vreo trei ani de când nu am mai vorbit cu ei, mai ales că nu mă lasă să îmi văd nici copiii….”, a precizat Alin Simota.

 

O vilă din afaceri necurate

Vila în care locuieşte interlopul se află într-una din zonele rezidenţiale de lux ale municipiului Deva. Casa are două etaje şi cel puţin zece camere. El a fost acuzat că şi-a construit-o din afaceri dubioase. E judecat de trei ani într-un dosar de înşelăciune, în care mai sunt acuzaţi doi tineri, consideraţi „săgeţile” acestuia, cei care făceau treburile murdare pentru Litera. Potrivit anchetatorilor, tinerii, puşi administratori la mai multe firme din judeţ, au produs pagube de peste 1.000.000 de lei, după ce au achiziţionat materiale de construcţii şi utilaje pe care le-au plătit cu CEC-uri fără acoperire. „Nu ne-am ales cu nimic de pe urma tranzacţiilor, fiind constrânşi să recurgem la înşelăciune. Cu materialele achiziţionate, Cristian Litera (n.r. şi el cercetat în dosar) şi-a ridicat o vilă”, a mărturisit unul dintre inculpaţi, acuzat de înşelăciune. Interesant este că în derularea anchetei nu au fost implicaţi poliţişti din Hunedoara. Procurorii DIICOT au lucrat cu poliţişti de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din IPJ Alba.

 

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente