Lucrările de restaurare a amfiteatrului antic din Ulpia Traiana Sarmizegetusa au fost scoase la licitaţie publică.
„Termenul final pentru depunerea ofertelor este mijlocul lunii martie 2022, după care vor urma evaluările ofertelor depuse, declararea câştigătorului şi semnarea contractului de execuţie”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.
Investiţia are o valoare de aproximativ cinci milioane de euro, este finanţată din fonduri europene nerambursabile, iar termenul de finalizare a proiectului este 31 decembrie 2023. Ea vizează amenajarea unor tribune pe structuri metalice, gazonarea arenei, consolidarea şi reamenajarea zidurilor ei, amenajarea intrărilor, realizarea de scări de acces, pardoseli şi tribune, amenajarea parţială a gradenurilor astfel încât să poată fi folosite pentru diferite evenimente în perioada estivală.
Iniţial, specialiştii au propus reconstruirea şi înălţarea tribunei oficialităţilor pentru a căpăta înfăţişarea pe care locul o avea în secolul al II-lea.
Pentru refacerea arenei urma să fie folosită marmură de la exploatările din zonă, pentru că marmura s-a aflat în componenţa monumentului, dar cu timpul ea a fost luată şi transformată în var. Studiile necesare elaborării Proiectului tehnic au arătat că vechea structură a amfiteatrului nu ar putea susţine o nouă construcţie peste monument, de aceea au fost preferate structurile metalice.
Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost întemeiată de împăratul Traian, din anul 106, şi a fost transformată în capitala noii provincii cucerite de armatele romane. Vechile ruine ale aşezării care a devenit capitala provinciei Dacia ocupă o suprafaţă de peste 30 de hectare la poalele Retezatului şi ale Munţilor Poiana Ruscăi.