33.3 C
Deva
sâmbătă, septembrie 23, 2023

Malurile râului Cerna din Hunedoara sunt transformate în loc de promenadă

  • Peste două milioane de euro sunt investite din fonduri europene în reabilitarea albiei și malurilor râului Cerna, pe sectorul în care apele traversează Centrul vechi din Hunedoara.

Lucrările au început în această săptămână, iar investiția mai cuprinde și reabilitarea unei clădiri de epocă de pe malul râului, care va fi transformată într-un centru de tineret. În paralel, străzile din centrul vechi din Hunedoara, aflat la poalele castelului Corvinilor și Parcul Libertății din Hunedoara, aflat pe malul Cernei sunt în șantier și vor fi reabilitate.


„Albia va fi amenajată prin recalibrare pe o lungime de 585 de metri. Prin aceasta se urmărește mărirea capacității de transport a albiei pentru debitul de calcul. În albia minoră a cursului râului Cerna, se vor efectua lucrări de curățire a depunerilor mâloase existente pe talveg, prin evacuarea acestora și transportul la depozitul de deșeuri al Municipiului. Se vor decolmata depozitele de aluviuni din albie. Pe suprafața dintre cele două diguri, se vor efectua lucrări de ecologizare și salubrizare prin evacuarea deșeurilor cât și a depunerilor apărute în urma umflării râului și a depozitării de vegetație (frunze, crengi, pietriș, etc.)”, a informat Primăria Hunedoara.

Defrișarea vegetației din zona albiei minore este necesară pentru reducerea efectului inundațiilor, în principal la viituri.

Vegetaţia va fi defrişată, iar malurile şi zidurrile de sprijin vor fi consolidate. Pe malul drept al râului, va fi amenajată o promenadă cu spaţii verzi înierbate şi gradene din beton cu locuri de stat în apropierea apei curgătoare. Malul râului va deveni, arată Primăria Hunedoara, un loc pentru relaxare şi agrement, dotat cu bănci, coşuri de gunoi, jardiniere stradale, corpuri de iluminat, cişmele.

De asemenea, va fi înlocuită reţeaua de iluminat cu instalaţii care vor crea un ambient plăcut şi vor fi montate platforme mobile pentru persoanele cu dizabilităţi, pentryu a avea acces pe malul apei. Două diguri, vechi de peste șase decenii, vor fi și ele reabilitate.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente