11.2 C
Deva
marți, martie 21, 2023

Moartea fulgerătoare a episcopului Gurie a dat naștere unor controverse

Moartea fulgerătoare a episcopului Gurie, al Devei şi Hunedoarei, a creat o undă de şoc în rândul foştilor săi apropiaţi, iar controversele nu au întârziat să apară.

PS Gurie a murit joi dimineaţa, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, la două săptămâni după ce fusese internat în Secţia de Boli Infecţioase şi transferat apoi, o zi mai târziu, la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. Un stop cardio-respirator, care a urmat unei îndelungi suferinţe cauzate de infecţia cu virusul SARS-CoV-2, i-a adus moartea pacientului, chiar în ziua în care medicii pregăteau transferul acestuia, cu un elicopter medical, la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş.


„A intrat în stop cardio-respirator. S-au efectuat procedurile de resuscitare timp de 45 de minute. Din păcate, bolnavul nu a mai putut fi salvat”, declara dr. Emil Stoica, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva.

La ultimul test SARS-CoV-2, efectuat în spital, pacientul se negativase, adică nu mai avea virusul în corp. Totuşi, impactul pe care boala COVID-19 l-a avut asupra lui a fost devastator: 85 la sută din plămâni i-au fost afectaţi de virus.

În ziua de 8 octombrie, la internarea acestuia la Deva, cu sindrom inflamator, prima radiografie arăta că plămânii săi erau afectaţi de virus pe o suprafaţă de circa 70 la sută, care a devenit rapid 85 la sută, din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2. Pacientul a fost menţinut într-o stare stabilă, putea comunica, şi a fost intubat cu două zile înainte de a muri, când starea sa de sănătate s-a agravat.

Unii angajaţi ai spitalului din Deva au susţinut, sub protecţia anonimatului, că la internarea episcopului în spital,â acesta nu ar fi fost vaccinat împotriva Covid-19. Cel puţin aşa ar fi spus părintele Gurie, potrivit surselor medicale. Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva au negat, însă, afirmaţiile cu privire la faptul că acesta ar fi fost nevaccinat. O adeverinţă de vaccinare atesta că episcopului i-a fost adeministrată în 3 iunie o doză de vaccin Johnson & Johnson, de către un medic de familie din Sarmizegetusa. Episcopul nu a vorbit public despre vaccinarea sa şi nu a luat vreo poziţie publică faţă de subiectul vaccinării împotriva Covid 19. „Preasfinţitul era vaccinat. Din nefericire s-a infectat şi a ajuns la spital intr-o stare mai avansată a acestei perfide boli”, a susţinut şi Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Doctorul Lucian Miron, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva, a explicat cum putea ajunge un pacient, vaccinat, să moară în urma infecţiei cu Covid 19.

„Au mai fost cazuri, nu multe, în care persoanele vaccinate au decedat. Chiar şi în floarea vârstei. Aş putea să vă dau un exemplu pe care îl cunosc: o persoană din Brad, tot cu o vârstă de puţin peste 50 de ani, vaccinată cu ambele doze, care a murit recent. Niciun vaccin nu asigură o protecţie de sută la sută, este menţionat acest lucru şi în prospectul fiecăruia. Însă, sunt şi în situaţia actuală oameni care, ştiindu-se vaccinaţi, se gândesc că nu se mai pot îmbolnăvi. Dar nu este chiar aşa. Se pot îmbolnăvi, dar majoritatea celor vaccinaţi nu fac forme grave”, spune medicul Lucian Miron.

Potrivit acestuia, episcopul a întârziat să se prezinte la spital, atunci când putea observa semne ale îmbolnăvirii. Ar fi preferat să se trateze acasă, au relatat şi unii dintre foştii apropiaţi ai ierarhului.

„Boala aceasta la foarte mulţi evoluează bine, aproximativ o săptămână, şi apoi se poate întâmpla ceva groaznic, acea ”furtună de citokine”, care produce o inflamaţie extrem de rapidă de pe o zi pe alta a plămânilor, făcând ca aceştia să intre în insuficienţă respiratorie”, precizează medicul Lucian Miron.

Unii formatori de opinie cunoscuţi ca anti-vaccinişti au lansat în spaţiul public zvonuri că episcopul s-a vaccinat, nu o dată cu serul Johnson & Johnson, ci de trei ori, cu încă două doze de Pfizer. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara le-au infirmat, considerându-le absurde.

„Pe platforma naţională, el este înregistrat ca fiind vaccinat, cu o singură doză, Johnson & Johnson, cea din 3 iunie. Orice altă doză efectuată trebuia să apară în sistem, pentru că noi, atunci când livrăm vaccinurile, ele sunt înregistrate în platforma naţională şi fiecare doză nu poate fi scăzută altfel”, a precizat dr. Sebastian Mezei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente