La zece ani de la cea mai mare tragedie petrecută în ultimele decenii în minele Văii Jiului, localnicii din Petrila au inaugurat un muzeu unic în România, Muzeul Salvatorului Minier.
Este înconjurat de ruinele vechii exploatări carbonifere, însă oferă vestigii prețioase din istoria mineritului și informații despre munca indispensabilă salvatorilor din minerit. În fața muzeului, joi seara, după slujba de comemorare a celor 13 mineri și salvatori care și-au pierdut viața în exploziile din 15 noiembrie 2008, oamenii au asistat la o ceremonie cu totul neobișnuită. A fost dezvelit „Monumentul salvatorului minier”. Statuia numită „S.O.S. – Save our Sîrbu”, reprezintă un omagiu adus salvatorilor minieri, dar și celui care a scris Vechile Povestiri Minereşti, scriitorul petrilean Ion Dezideriu Sîrbu.
Înainte de a fi prezentat publicului, monumentul a fost acoperit cu o folie inflamabilă. Doi mineri au dat foc acesteia, iar în câteva secunde, folia s-a transformat în cenușă și a lăsat să iasă la iveală statuia care înfățișează un chip de salvator.
În ziua de sâmbătă, 15 noiembrie 2008, în jurul orei 15:00, o explozie produsă într-un abataj minier al Minei Petrila, în urma acumulărilor în exces de gaz metan, a provocat moartea a opt mineri. Alţi opt salvatori minieri aflaţi în subteran în acel moment au suferit arsuri grave, în urma deflagraţiei. Patru ore mai târziu, o altă explozie avea să curme viaţa altor cinci mineri şi salvatori din mină şi rănirea altor oameni. Cele două deflagraţii, soldate cu moartea a 13 mineri şi rănirea altor 15, au avut loc la o adâncime de aproape 1.000 de metri, ambele fiind cauzate de acumularea gazelor toxice în mină. Abatajul în care au avut loc exploziile fusese deschis cu doar o săptămână înaintea accidentului, iar în urma tragediei a fost din nou închis. În 30 octombrie 2015, zeci de oameni au luat parte la ceremonia simbolică a scoaterii ultimului vagonet de cărbune din Mina Petrila, eveniment care a marcat închiderea definitivă a exploatării miniere, după 156 de ani de activitate aproape neîntreruptă.