Parângul are turiştii lui fideli, care urcă la munte indiferent dacă este sau nu zăpadă multă, ori dacă proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil continuă sau nu.
Parângul este cea mai veche staţiune din Valea Jiului şi chiar dacă nu multe s-au schibat în ultimii ani, rămâne încă preferată de nostalgici,ori de turiştii cu venituri mai mici. Tarfele mai mici decât în alte staţiuni montane din ţară, la care contribuie din plin şi cadrul natural feeric, îi determină pe mii de pasionaţi ai sporturilor de iarnă să urce încă în Parâng, chiar dacă şi cum accesul se face cu vechiul telescaun, de care gerul iernii te lipeşte la propriu în lipsa unui echipament corespunzător. Potrivit datelor oficiale, încasările de la telescaun, singurul mijloc de transport spre Parâng, pentru lunile decembrie – ianuarie – februarie sunt de 217.375 de lei. Un bilet dus costă 10 lei, iar pentru unul dus – întors se achită 15 lei. Un calcul matematic simplu arată că, în Parâng, în cele trei luni au urcat aproape 14.500 de turişti. Iarna trecută, în aceeaşi perioadă, telescaunul a încasat din bilete 264.500 de lei, ceea ce înseamnă peste 17.500 de turişti. Diferenţa a făcut-o, cu siguranţă, stratul de zăpadă, ţinând cont de faptul că anul acesta a nins târziu şi puţin comparativ cu alţi ani, dar chiar şi aşa numărul celor care an de an aleg Parângul este sensibil acelaşi, cu sau fără programe de dezvoltare turistică.
Proiect îngheţat
Autorităţile au demarat în urmă cu câţiva anu un proiect îndrăzneţ de realizare a unui uriaş complex turistic pentru sporturi de iarnă, ce ar fi transformat staţiunea într-una dintre cele mai moderne din Europa. Lipsa banilor, care trebuiau să vină de la Guvern, a făcut, însă ca lucrările să îngheţe. Până la ora actuală, spun autorităţile, s-au efectuat lucrări în valoare de 12,5 milioane de lei din bani de la Guvern, la care se adaugă alte aproximativ 11 milioane de lei decontate de municipalitate. În cadrul proiectului au fost amenajate pârtiile de schi, bazinul de apă pentru instalaţiile de zăpadă artificială, au fost achiziţionate instalaţiile propriu – zise, tunurile de zăpadă, ratrakurile, echipamentele pentru pârtii, stâlpii pentru telescaunul TS3 care au fost şi montaţi, dar s-au amenajat totodată spaţiile tehnice, precum şi staţia de pompe pentru pârtia B.
De precizat, însă, că pentru Staţiunea Parâng proiectul este extrem de generos, iar pentru implementarea lui s-a aprobat suma totală de aproape 70 de milioane de euro. Edilii au precizat că acest program se întinde pe o perioadă de 4 – 5 ani, în funcţie de alocaţiile de la buget. Investiţia privind domeniul schiabil din Parâng a fost câştigată de asocierea de firme formată din Kranz Eurocenter Piteşti – Acomin Cluj şi Doppelmayer Austria. Potrivit proiectului aprobat, domeniul schiabil din Parâng ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 150 hectare şi va avea 17 pârtii. De asemenea, pentru acces, între Petroşani şi staţiunea montană Parâng va fi amenajată o telegondolă.