20.1 C
Deva
vineri, septembrie 29, 2023

Casta Castrumului Multicultural, contestată de Federaţia Patronatului în Turism

Consiliul Local Deva, printr-o hotărâre lucrată din gleznă, la repezeală de primarul Petru Mărginean, a înfiinţat Centrul Multicultural Deva, o adunătură de edificii precum Casa de Cultură, Cetatea şi Centrul Naţional de Informare și Promovare Turistică, toate sub comanda lui Alexandru Gruian. Proiectul este îndelung contestat şi va ajunge în instanţă, dacă nu va fi stopat de Instituţia Prefectului.

 

Graba cu care s-a făcut împreunarea forţată a culturii cu turismul răzbate şi din felul în care au fost proiectate hotărârile de primarul Petru Mărginean. Iniţial, pe masa consilierilor a fost pus transferul edificiilor (Cetate şi Centru de Informare Turistică) la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, iar pe lista suplimentarelor s-a pus la vot schimbarea numelui Casei de Cultură în Centru Multicultural Castrum. La vot au fost aprobate, însă, mai întâi proiectele suplimentare, astfel că atunci când s-a votat transferul celor două edificii nu mai exista nici un Centru Cultural „Drăgan Muntean” care să le preia. Astfel, toată vânzoleala este nelegală, pentru că edilii au pus „boii înaintea căruţei”.


Golănii cu contra-lovitură de imagine

Federaţia Patronatelor din Turism din Româna (FPTR) anunţase o conferinţă de presă pentru luni 4 aprilie 2016, ora 11, pe tema înfiinţării Castrumului multicultural. Ulterior, Primăria Deva a ieşit cu o contra-conferinţă fixată cu o oră mai devreme. Primarul ar fi putut participa la dezbaterea organizată de FPTR, dacă era de bună credinţă şi dispus la un dialog constructiv. N-a fost. Şi nu e prima oară când primarul Petru Mărginean refuză o discuţie onestă şi civilizată pe un subiect de interes comunitar. În urma celor două conferinţe a ieşit un schimb de replici de la distanţă, care nu face decât să ducă subiectul în instanţele de judecată.

Turismul, anexă a Casei de cultură

Judeţul Hunedoara este catalogat pe locul doi în România (după Constanţa) ca potenţial turistic. La Deva, principalul obiectiv turistic, Cetatea, a devenit anexă a Casei de Cultură.

Vicepreşedintele FPTR contestă anexarea forţată a turismului la adunătura de instituţii pompos numite Centru Multicultural Castrum Deva. „Constat cu tristeţe că şi la Deva, ca şi la nivel central, turismul nu este luat în seamă, el devenind anexă la alte instituţii. Dat fiind că turismul este pentru România, pentru judeţul Hunedoara, pentru municipiul Deva şansa şi alternativa la restul problemelor economice, este grav când autorităţile locale nu iau în serios turismul. Dacă, în calitate de consilieri şi primar, aţi fi vrut să daţi o şansă turistică Devei, pe nedrept văduvită de statutul de oraş turistic, trebuia să luaţi decizia înfiinţării unui birou/ direcţie/ serviciu sau cum vreţi să îl numiţi, dedicat strict turismului! Să invitaţi pe cei implicaţi în turism să ia parte la actele de decizie a acestui for, şi să daţi acest birou/ serviciu/ direcţie pe mâna unor oameni cu expertiză în domeniul turistic, angajaţi prin concurs”, spune Lucian Stanciu, vicepreşedinte FPTR.

Gruian, varianta umană a pliculeţelor „Trei în Unu”

Primarul Petru Mărginean admite că cele trei instituţii nu prea au nimic în comun, totuşi a identificat ceva (cineva) care să le unească. „Casa de Cultură rămâne o instituţie separată, Cetatea va fi o instituţie separată şi Centrul de Turism – o instituţie separată, toate sub directa coordonare a domnului Alexandru Gruian”, ne lămureşte primarul Devei, la conferinţa lui. „Nu mi se pare deloc normal, mi se pare o idee complet greşită. Din nou, partea turistică din felia mare a economiei municipiului Deva va fi lăsată pe mâna unor oameni care, probabil, n-au nicio tangenţă cu turismul.”, a fost de părere vicepreşedintele FPTR, la cealaltă conferinţă.

La Hunedoara se poate, la Deva nu

Primarul Petru Mărginean ne explică de ce a fost preferată varianta ca trei entităţi diferite – un monument istoric, o casă de cultură şi un centru turistic – să fie îngrămădite sub o singură pălărie – în condiţiile în care Primăria Hunedoara îşi gospodăreşte foarte bine Casa de cultura şi Castelul prin departamente distincte. „Nu se putea. Toată birocraţia unei instituţii cum e primăria, consiliul județean, prefectura, depinde de ANFP, de Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Și cu toate că se spune că primăria este autoritate publică independentă, autonomă și așa mai departe, nu este. Noi nu puteam, neavând bani în buget, bugetul fiind la începutul anului. Neexistând această structură, noi puteam doar ca Cetatea Devei să rămână în structura Primăriei, administrată de Serviciul de Programe, în continuare, sau transmisă la Cadastru, pentru că la Cadastru e telecabina, sau sub coordonarea altui serviciu, cum ar fi centrul cultural. Analizând bine toate aceste opțiuni, cel mai bun lucru era în subordinea Centrului Cultural „Drăgan Muntean”, ținând la ceea ce am spus, să se facă evenimente culturale şi sportive pe cetate, adică cetății să-i dăm viaţă”, spune primarul

Cultura mare a turismului. Primele răsaduri

O altă aberaţie de castă multiculturală este felul în care a fost amplasat Centrul de Informare Turistică. „Peste tot în lume, astfel de centre sunt plasate în centul oraşului, unde orice străin ajunge uşor, fără să aibă nevoie de ghid. La Deva, trebuie să ceri informaţii ca să afli unde este Centrul de Informare. Cât de aberantă e situaţia asta?”, spune vicepreşedintele FPTR, Lucian Stanciu.

„Centru de informare va fi un centru de informare unde poţi întreba, cere relaţii, lua pliante. Toţi cei care au afaceri în turism şi au pliante să vină să le lase la centru, pentru că e absolut gratuit. Hotelurile, restaurantele să vină, pentru că va fi ofertă pentru turişti, să vină acolo. Deci, practic, acest centru este un centru de informare turistică, nu un centru de coordonare a turismului. Nu am atribuţii de coordonare a turismului la nivelul Devei. Mă ocup de cetate ca obiectiv. Şi o să încerc să-mi creez o structură care să includă inclusiv specialişti în turism, care va trebui să lucreze în colaborare cu cei care doresc să facă turism în Deva”, ne lămureşte Alexandru Gruian.

Fără dezbatere publică

Primarul Petru Mărginean recunoaşte că nu au fost respectate procedurile legale, în sensul că proiectul nu a fost pus în dezbatere publică, nu a existat o consultare a populaţiei sau măcar a celor care operează în turism. „Sincer, nu. (despre existenţa dezbaterii publice, n.red.) Care investitori în turism? Eram la Consiliul Judeţean, când domnul Moloț zicea: „Facem o companie de turism în judeţul Hunedoara”. Fără niciun efect. (…) Firmele de turism, companiile de turism trebuie să se alieze, dacă vor, acestui concept al nostru. Să construim ceva împreună. Interesul nostru nu este decât să funcţioneze (Cetatea Devei – n. red.) la capacitate maximă şi să aducă un profit, nu neapărat financiar, devenilor”, spune Mărginean.

Calea spre judecată

 Vicepreşedintele FPTR cere Instituţiei Prefectului să atace în instanţă hotărârea, pentru că nu s-au respectat procedurile legale. Dan Terteci, directorul de cancelarie, spune că proiectul abia luni, 4 aprilie 2016, a ajuns la Prefectură şi se află în verificări dar, din primele observaţii, proiectul ar fi stat în dezbatere publică mai mult chiar decât prevede legea. Părerile contradictorii le vor lămuri juriştii. Lucian Stanciu spune că va ataca în nume personal hotărârea, dacă prefectul nu o face.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente