11.2 C
Deva
marți, martie 21, 2023

DE LA PARAMEDICI LA PARANDĂRĂT. Hoţiile nu se confirmă. Petru Mărginean e din nou la „butoanele” Salvital

Controlul de la Salvital a ieşit IM-PE-CA-BIL. Schimbarea şefei Serviciului de Audit o zi după începerea acţiunii de control a fost o simplă coincidenţă. Paramedicii bat câmpii când reclamă că s-au sifonat bani spre interese meschine de la serviciul care salvează vieţi. Politicienii au ieşit curaţi „ca lacrima”. O lacrimă, cei drept, diferită de acelea care curg pe obrajii victimelor recuperate de paramedici.


 

Spre sfârşitul lunii februarie, mai mulţi paramedici SMURD de la Salvital Hunedoara au protestat nemulţumiţi de salariile mici şi dotările învechite cu care sunt obligaţi să intervină. Ei susţineau că, în ciuda lipsurilor evidente, sume considerabile de bani publici destinaţi salvării de vieţi sunt deturnate spre buzunarele unor parveniţi care căpușază sistemul. Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara de la acea vreme, Adrian David (PNL), a declanşa un audit la Salvital.

 

Liberalii şi coincidenţele

 

Din sesizări reieşea că Petru Mărginean, colegul de partid al lui David, nu este străin de învârtelile de la Salvital. Între multele nereguli semnalate era şi aceea că s-au scurs bani de la Salvital spre televiziunea controlată de familia lui Petru Mărginean, în perioada în care fostul primar liberal era şeful paramadicilor. Suspiciuni privind corectitudinea controlului au apărut atunci când Adrian David a dispus ca auditul să se întindă pe ultimii cinci ani, „atingând” prea puţin din epoca Mărginean. „Nu o cunoaşteţi pe şefa auditului”, spunea David cu admiraţie, asigurându-ne că nu încap jumătăţi de măsură sau aranjamente politice în acţiunile de audit făcute de Cornelia Panaitescu. Astea fiind zise, controlul la Salvital a început câteva zile mai târziu, la data de 29 februarie 2016. După o zi, de „mărţişor”, şefa Serviciului de Audit Intern din cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara a fost înlocuită cu un interimar pe o perioadă de şase luni, improvizaţie ce continuă până în zilele noastre.

 

David infirmă speculaţiile

 

Despre controlul de la Salvital nu s-a mai auzit nimic. Angajaţii administraţiei judeţene au dezvoltat subiectul abia după ce liberalii au pierdut şefia Consiliului. Prin instituţie se aude că Panaitescu a fost înlocuită tocmai pentru că a refuzat compromisul politic de a ascunde unele nereguli. „Asta-i o prostie – spune Adrian David. Eu nu fac asemenea lucruri. Nu fac un audit până când iese „cum trăbă”, dacă înţelegeţi ce vreau să spun. (Aluzie la recentele declaraţii făcute de Laurenţiu Nistor, care a cerut repetarea auditului la Spitalul de Urgenţe.)  Eu dacă l-am făcut o dată şi n-a ieşit – asta e. Dacă au ieşit nereguli – luăm măsuri. Nu contest că activitatea Salvital nu este perfectibilă. Şi sunt convins că sub noua direcţiune o să fie”, a spus, ironic, fostul preşedinte liberal al Consiliului Judeţean Hunedoara.

 

Sistemul politic, mai înfricoşător ca moartea

 

Despre învârtelile cu bani publici de la Salvital s-a tot şoptit de câţiva ani. E curios cum paramedicii (oameni curajoşi, gata oricând să-şi rişte viaţa) sunt atât de „timizi” când vine vorba de propriul lor destin. Un grup de paramedici de la Salvital Hunedoara, din aproape toate modulele judeţului, au protestat, totuşi, în 22 februarie 2016, cu jalba la „împărăţie” pentru a-şi spune păsul legat de condiţiile de muncă şi de salarizare. Paramedicii Salvital sunt plătiţi prost şi lucrează cu aparatură uzată fizic şi moral. Erau  nemulţumiţi şi revoltaţi, mai ales, de corupţia care călăreşte sistemul. Un paramedic câştigă cam 12 milioane de lei vechi în mână pe lună, în timp ce ştabii şi pilele acestora iau chiar şi de patru ori mai mult.  „Aş vrea să fie clar încă de la început: fiecare angajat de la Slavital Hunedoara are acelaşi salariu de bază, niciunul nu are salariul mai mare sau mai mic decât celălalt”, spunea Andrei Mihuţ, omul care i-a ţinut lui Petru Mărginean fotoliul cald la Salvital, cât liberalul fusese ocupat cu Primăria Deva. „Diferenţele de venit apar din faptul că unii au mai multe ore suplimentare sau ore lucrate în sărbători legale, au spor de fidelitate – unii nu se încadrează încă pentru că nu au vechime minimă de doi ani, cei mai vechi au un spor mai mare de fidelitate şi atunci venitul este diferit de la paramedic la paramedic”, susţinea Mihuţ.

 

Nu s-au găsit nereguli

 

Adrian David a părăsit fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean înainte de a prezenta concluziile auditului. Controlul a ieşit bine. Nimic din ceea ce reclamaseră paramedicii nu s-a confirmat. N-au fost achiziţii scandalos de scumpe, nu s-au descoperit salarii nesimţite pentru angajaţii cu pile (care evident stau pe posturi călduţe, nu-şi riscă pielea în intervenţii de urgenţă), nici vorbă de bani dosiţi prin deconturi fictive. Poate doar un pic prea des s-au cumpărat chestii fără licitaţie, prin atribuire directă – „cu dedicaţie” cum e numită procedura în termeni neacademici de societatea civilă. „Nu au fost abateri de la legea achiziţiilor. Dacă mă întrebaţi pe mine (eu nu sunt adeptul achiziţiilor directe şi ştiţi asta), acolo au fost foarte multe achiziţii directe. După un conspect propriu şi personal de consultare a pieţii, nu pot să spun că sunt diferenţe mari între preţul cu care s-au cumpărat anumite materiale şi preţul de piaţă”, a spus Adrian David. Liberalul a adăugat că ar fi câteva nereguli la încasarea dărilor pe care primăriile s-au angajat să le plătească Salvitalului, dar astea sunt de competenţa Curţii de Conturi.

 

Va relua Nistor auditul şi în „ograda” lui Mărginean?

 

Fostul primar Petru Mărginean a revenit la „butoanele” Salvital. Are un salariu asimilat postului de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara. Ia în mână peste 40 de milioane de lei vechi. Este unul din puţinii liberalii care a pierdut alegerile şi totuşi a rămas, cumva, la putere. Ba, mai mult, a scăpat şi de povara vorbelor cu Salvital – SMURD pe post de „vacă de muls”. Din acest punct de vedere, auditul lui David a ieşit IM-PE-CA-BIL, cum ar spune un alt lider PNL, Dorin Gligor.

Adrian David a încercat să fie cât mai convingător în privinţa detaşării sale de eventuale cârdăşii politice incorecte. „N-am schimbat-o eu pe doamna Panaitescu. În cadrul serviciului (de Audit) lucra şi fiica dânsei, iar legea spune că ai o perioadă de timp să renunţi la funcţia respectivă. Perioada a expirat chiar în preajma acelui audit. Dacă-mi amintesc bine, am rugat-o pe doamna Panaitescu să coordoneze personal activitatea de audit. Şi chiar am rugat-o să fie cât se poate de severă… ca de fiecare dată – de altfel”, a mai spus Adrian David.

Eram curioşi să aflăm cum se poziţionează faţă de subiect Petru Mărginean (fostul primar al Devei şi actualul şef Salvital) precum şi Laurenţiu Nistor – actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara. (O fi dispus Nistor să reia auditul de mai multe ori şi la „camaradul” liberal?) Din păcate, nu am obţinut declaraţiile dorite.

 

 

Bani mulţi, dotări proaste la Salvital

Salvital Hunedoara este o organizaţie neguvernamentală care primeşte bani de la 61 instituţii publice, administraţii locale, spitale şi Consiliul Judeţean. De doi ani, fiecare hunedorean cotizează pentru Salvital Hunedoara câte cinci lei pe an. La aceşti bani se adaugă sponsorizările firmelor private care chiar dau bani pentru SMURD. Apoi, la Asociaţia Salvital vin bani şi prin donaţiile de doi la sută din partea persoanelor fizice. Cu toate acestea, paramedicii de la Salvital sunt mult mai prost plătiţi comparativ cu cei angajaţi de ISU Hunedoara.

Paramedicii susţin că echipamentele şi dotările sunt vechi şi uzate. Conducerea Salvital susţine că n-ar fi probleme decât cu ambulanţele. „În ce priveşte ambulanţele, într-adevăr ambulanţele au o vechime, sunt achiziţionate în 2006 – 2008 şi au vechimea destul de mare pentru a funcţiona. Cu toate acestea, noi am făcut eforturi şi am făcut adrese către departamentul Situaţiilor de Urgenţă, către Guvernul României, pentru a ne aloca nouă, judeţului Hunedoara, noi ambulanţe. Nu am primit nici un răspuns. Ni s-a spus că se va avea în vedere această solicitare, dar nu am primit un răspuns cert. Aşteptăm pe la jumătatea anului să se facă o achiziţie de ambulanţe la nivel naţional. Dacă nu, o să fim într-o imposibilitate să înlocuim ambulanţele. Gândiţi-vă că suntem cu nouă ambulanţe, iar să le înlocuim pe toate va fi dificil. Putem face asta pe rând, bineînţeles, dacă ne sprijină Consiliul Judeţean şi autorităţile locale”, susţinea Andrei Mihuţ, locţiitorul lui Petru Mărginean la şefia Salvital.

 

Știri Similare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente