Zeci de deveni au umplut până la refuz sala de şedinţe a Consiliului Local Deva, pentru a-i convinge pe mai-marii oraşului să reducă birurile date la maximum, în special impozitul pus la cota maximă admisă de lege pe imobilele nerezidenţiale.
Discuţiile au început într-o atmosferă tensionată, explicabilă având în vedere faptul că subiectul e întors pe toate feţele de mai multe zile, iar primarul Petru Mărginean a afişat o atitudine arogantă şi dispreţuitoare (asta îi reproşează interlocutori) pe toată durata dezbaterilor, la fel cum a făcut-o şi în şedinţă de ieri a Consiliului Local.
Petru Mărginean, liberal „aripa” Lenin
Impozitul pe clădirile nerezidenţiale a fost stabilit la cota maximă de 1,3 la sută în Deva, mult prea mare în comparaţie cu alte oraşe din ţară, unde birul este pe un sfert, cel mult la jumătate din cât percepe administraţia deveană. Impozitul sufocă micile afaceri, meseriaşii care lucrează pe cont propriu, pe cei care şi-au declarat sediul social al firmei la ei acasă, în general, întreprinzătorii mărunţi, care îşi întreţin familia dintr-o îndeletnicire independentă şi nu foarte profitabilă. Primarul Petru Mărginean, politician cu convingeri liberale (dacă e să ne luăm după carnetul de partid), a adoptat o atitudine tipic bolşevică (cu nuanţe peremiste) faţă de subiect. „Primarul şi-a permis să-i catalogheze pe toţi proprietarii de imobile nerezidenţiale cumva detestabil (dă-i încolo de bogătaşi că-şi permit ei… chiar sugerând că ar fi făcut cumva rost de respectivele spaţii/ proprietăţi într-un mod dubios, în anii tulburi de după Revoluţie), spunând că oricum, din miile de euro câştigaţi, pot plăti şi impozite”, scrie Cristian Răcăşan, unul din cei mai vocali contestatari ai măsurilor fiscale impuse de Primărie. De partea cealaltă, Petru Mărginean a încercat să acrediteze ideea cum că ar fi o diversiune politico-electorală în demersul celor prezenţi. Ghinionul primarului a fost că Răcăşan este liberal convins (şi cu acte). În acest episod, Petru Mărginean pare că a aterizat în PNL din alt film.
Un răgaz de două săptămâni
Discuţiile s-au încins, primarul Petru Mărginean a prezentat câteva oraşe în care birurile sunt la fel de mari ca la Deva şi două administraţii – Călăraşi şi Constanţa – unde pragul de sus a fost, chiar, depăşit. De asemenea, primarul a adus în susţinerea spuselor sale faptul că au dispărut anumite taxe speciale, sugerând că ar fi meritul său. Cum printre contestatari erau şi economişti, lucrurile s-au lămurit repede. De fapt, administraţia deveană a fost obligată de noul Cod Fiscal să renunţe la anumite biruri. Cei de la Primărie spun că impozitul majorat pe clădirile nerezidenţiale va acoperi găurile lăsate de taxele ce s-au scos, astfel încât să nu aibă de suferit investiţiile pentru dezvoltarea Devei. Cu toate acestea, nimeni nu poate aprecia câţi bani vor ajunge la buget, cât reprezintă în lei cota de 1,3 la sută. Fiecare posesor de spaţiu nerezidenţial trebuie să plătească o evaluare cu care să meargă la Primărie ca să i se calculeze cât are de dat. Alţi bani, altă distracţie. Pe parcursul discuţiilor, devenii au fost ameninţaţi de câteva ori că vor fi evacuaţi din sala de şedinţe.
La final, părţile au căzut la învoială să se întâlnească din nou peste două săptămâni, fiecare cu documentele sale pe masă pentru a găsi o soluţie de a îndrepta lucrurile.