23.1 C
Deva
vineri, septembrie 22, 2023

Premiantul săptămânii: Lucreţia Râmbetea, femeia care are grijă de Sarmizegetusa Regia

DSC_2022Iniţiatorii campaniei civice „Premianţii fără premii” îi invită pe hunedoreni să o întâlnească pe Lucreţia Râmbetea, femeia care de 17 ani are grijă de cetatea dacică Sarmizegetusa Regia.


Lucreţia Râmbetea va fi premianta din această săptămână a campaniei civice menită să îi răsplătească pe hunedorenii care pot reprezenta un exemplu pentru cei din jur. „Lucreția Râmbetea a bătut zilnic drumul către fosta capitală a Daciei, Sarmizegetusa Regia, pentru a întreține un vestigiu istoric înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Prin ploaie sau pe arşiţa verii, prin zăpadă, până la genunchi sau prin noroaiele munţilor, a plecat zilnic de acasă pentru a-și face datoria, fără să aștepte vreo răsplată pentru asta. S-a întâlnit cu toate jivinele pădurii şi nu s-a temut de ele. În fiecare zi pleca de acasă şi batea, cu piciorul, şapte kilometri până la locul ei de muncă. Acolo cosea iarba, iar unde nu putea o smulgea cu mâna. Curăţa monumentele de muşchi şi  întreg locul de mizeriile lăsate de turişti. A măturat toamnă de toamnă frunzele căzute pe monumente, într-o luptă inegală cu vântul care le aducea înapoi. În spinare avea totdeauna o straiţă cu pliante şi insigne pe care le oferea turiştilor spre cumpărare, făcând și marketing pentru cetățile dacice din munții Orăștiei. Seara revenea acasă, tot pe jos, indiferent de vitregiile vremii. De data asta la deal pe la Feţele Albe. 14 kilometri pe zi. 14 kilometri pentru o singură cauză. De 17 ani”, o prezintă iniţiatorii campaniei „Premianţii fără premii”

Hunedorenii sunt invitaţi să o cunoască pe Lucreţia sâmbătă, de la ora 11:00, în Piaţa Victoriei din Deva, unde ea va fi răsplătită simbolic pentru munca depusă la monumentul UNESCO.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente