33.3 C
Deva
sâmbătă, septembrie 23, 2023

Reabilitarea Cetăţii Devei, o sarcină mai dificilă decât era de aşteptat

IMG_0084Proiectul de restaurare a incintelor 2 şi 3 din situl istoric Cetatea Devei avea ca termen de finalizare 12 mai 2014, potrivit informaţiilor de pe indicatoarele cu care turiştii sunt întâmpinaţi la urcarea spre monumentul istoric.


Lucrările se apropie de final, însă au întârziat din cauza vremii neprielnice, potrivit reprezentanţilor Primăriei Deva. Termenul de finalizare al proiectului a fost prelungit până în luna decembrie a acestui an. „Oricând se putea lucra şi mai bine”, spune primarul Devei, Petru Mărginean, referitor la situaţia şantierului de pe cetate, pentru care vremea nu a fost singurul impediment.

Viperele, pericolul de sezon

„Lucrăm cam 8 – 10 ore pe zi, însă de la orele amiezii, în unele zile, căldura devine insuportabilă, astfel încât ritmul în care se munceşte scade. În plus, unii îşi fac treaba, alţii, de la alte firme, pur şi simplu trag chiulul”, spune un muncitor de la una dintre cele trei firme implicate în proiect. „Iniţial, am crezut că vom avea o sarcină uşoară, că vom termina de zidit şi de rostuit până în luna septembrie, dar cetatea este imensă, la fel şi volumul bolovanilor şi zidurilor din care este alcătuită”, este explicaţia oferită de alt muncitor de pe şantierul cetăţii. Un alt angajat afirmă, la rândul lui, că un aspect demn de luat în seamă e reprezentat de viperele, care în această perioadă îşi fac simţită prezenţa pe cetate. „Un coleg de-al meu a strivit una, din întâmplare. Însă putea, la fel de bine, să fie muşcat de ea”, a spus un alt zidar.IMG_0111

Un nou proiect pentru cetate

Proiectul de reabilitare a zonei cetăţii are o valoare de 38 de milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene va fi de 22 de milioane de lei, cea a Guvernului României este de 3,3 milioane de lei, iar administraţia locală contribuie cu 13 milioane de lei. Municipalitatea este beneficiarul lucrărilor de restaurare a monumentului istoric.

Autorităţile estimează că, după ce monumentul va reintra în circuitul touristic, numărul vizitatorilor care ajung pe cetate va creşte semnificativ.  „Prioritatea zero pentru noi este să continuăm reabilitarea cetăţii cu Incinta unu, printr-un nou proiect care să beneficieze de finanţare de la Uniunea Europeană, pentru că în actualul proiect realizat de fosta administraţie locală nu a fost inclusă reabilitarea acestei incinte”, a precizat primarul Petru Mărginean.

https://www.youtube.com/watch?v=VEES31bEOW8

În prezent, turiştii care vor să viziteze Cetatea Devei pot urca la monumentul istoric doar cu telecabina. Preţul unei călătorii dus-întors este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari.

https://www.youtube.com/watch?v=LehzX7lX3X0

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente