2.7 C
Deva
duminică, ianuarie 29, 2023

Reparații de urgență la cetatea dacică de la Costești

Au trecut aproape patru decenii de la ultimele lucrări ample de reablitare a cetății dacice Costești, din Munții Orăștiei. De atunci, cele două „palate” ale așezării antice – două turnuri locuință folosite, susțin istoricii, ca reședințe pentru căpeteniile dacilor – au fost acoperite cu structuri metalice menite să le protejeze de ploaie. Învelitorile datează de la începutul anilor ’80, când au avut loc ultimele lucrări de conservare a sitului arheologic. Nu și-au atins scopul și, mai mult, s-au degradat cu trecerea timpului, oferind oaspeților cetății o priveliște dezolantă.


Ștefan Bâlici, managerul Institutului Național al Patrimoniului, a precizat că în acestă toamnă vechile acoperișuri de tablă vor fi înlocuite cu sprijinul „Ambulanței pentru monumente”, o organizație neguvernamentală care s-a implicat în lucrări de restaurare la mai multe monumente istorice din țară. De asemenea, specialiștii vor consolida blocurile de calcar folosite la construcția celor două turnuri. Multe dintre acestea s-au dislocat, altele au fost vandalizate și sparte. Așezarea dacică este inclusă pe lista monumentelor UNESCO, însă a rămas în grija nimănui. După ce recent, adevărul.ro a semnalat situația dezastruoasă în care a ajuns cetatea Costești, autoritățile locale și voluntarii au organizat o acțiune de curățenie aici.
Cetatea Costeşti, una dintre cele mai importante aşezări dacice, este considerată de arheologi drept cea mai veche aşezare dacică din Munţii Orăştiei. A fost ridicată în vremea regelui Burebista şi a servit ca fort militar, dar şi ca reşedinţă pentru căpeteniile strămoşilor noştri. A fost devastată în anii războaielor de cucerire a Daciei de către romani (101 – 106). Mai multe dintre construcţiile sale (două turnuri locuinţă, bastioane, patru sanctuare, ruinele unei cisterne de apă, ziduri) sunt vizibile şi în prezent, deşi s-au degradat, mai ales în ultimii ani.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente