Ibiza a dansat o vară întreagă pe muzica românilor. Străini între 25 şi 50 de ani s-au dat în vânt după piesele mixate de un Dj hunedorean.
Vecin cu Brad Pitt, Angelina Jolie şi fostul fotbalist Luis Figo, Alexandru Doroga are o trupă şi propria casă de discuri pe insula care nu doarme niciodată

Sute de ore de muncă în studio şi alte sute mixând în cluburi sunt cifrele cu care se laudă Dj DuzzyDAS – alias Alexandru Doroga. La 28 de ani, deveanul a reuşit să adune sute de străini într-un club din Ibiza, mixând muzică românească.
„România a salvat muzica!”
„Nu este vorba despre muzica pe care o auzim la radio. Ci despre muzica electronică,
produsă cu un alt tip de instrumente – sintetizatoare sau computere. Ibiza se dă în vânt după acest gen. Posturi de radio de pe insulă difuzează non-stop muzică electronică, iar piesele româneşti sunt preferate în vestul Mediteranei. Am văzut oameni cu tricouri pe care scria ‘Music saved my life, but Romania saved the music’ (‘Muzica mi-a salvat viaţa, dar România a salvat muzica’)”, povesteşte Dj-ul devean despre insula cu aproape 100.000 de locuitori şi invadată anual de milioane de turişti.
Doroga a ajuns la Ibiza printr-un amic, tot devean – Dj Mike T., împreună cu care a înfiinţat trupa D.A.T.M. şi o casă de discuri, „Over Lay Records”.
„Producem şi promovăm muzica electronică. Câteva dintre piesele noastre au fost cântate de artişti celebri ai genului – Nima Gorji, Valentino Kanzyani, Raresh, Pedro şi Rhado, iar reacţia publicului a fost bună”, detaliază hunedoreanul, care a a mixat întreg sezonul estival în clubul hotelului EsVive, din Figueretas, împreună cu alţi 4 Dj.
Cluburi pentru vârsta a treia
Pe lângă apusuri, istorie şi peisaje care-ţi taie respiraţia, Ibiza înseamnă o puzderie de cluburi, DJ, vedete, şi petreceri în aer liber care încep la miezul nopţii şi se încheie dimineaţa. Insula înseamnă, în primul rând, visul suprem de clubbing pentru orice fan al muzicii electronice.
În clubul din EsVive vin, în fiecare sâmbătă, 300 de oameni dornici de distracţii – majoritatea britanici, dar şi spanioli, francezi sau români.
„Sunt oameni între 25 şi 50 – chiar 60 de ani. E un public foarte diferit de cel din cluburile româneşti”, explică hunedoreanul.
Cât câştigă un Dj român la Ibiza
În cinci luni cât a mixat pe faimoasa insulă, Doroga spune că a câştigat cam cât salariul unui medic specialist din România.
„Primeam 10 la sută din încasările clubului. Concret – din preţul consumaţiei, pentru
că intrarea este liberă la EsViva. Pe insulă există anumite locaţii în care nu se percepe taxă la intrare, iar EsViva este una dintre ele. Hotelul organizează unul dintre cele 20 de ‘free party-uri’ din Ibiza, iar anul acesta, s-a clasat pe locul 3 la ‘Pacha Awards’ – celebrul eveniment care sărbătoreşte greii de pe scena muzicii electronice”, detaliază Dj-ul, revenit de două săptămâni de pe a treia insulă ca mărime din arhipelagul Balearelor.
Rolul lui nu s-a redus doar la mixaj, ci la organizarea întregului eveniment al clubului, inclusiv promovarea şi publicitatea.
„Mixajul a fost cea mai simplă şi mai distractivă parte a muncii noastre. Dar înainte de asta, concepeam afişe şi promovam petrecerile pe toată insula, iar toate acsetea ne luau două zile, din pricina Internetului care e foarte slab în zonă. Apoi, urma selecţia pieselor. Ore în şir în care asculţi muzica şi alegi ce vrea publicul să asculte. Ca să ţii lumea în club, trebuie să pui muzică diferită în fiecare seară”, explică DuzzyDAS.
„Detonatorul”
Este numele unui alt proiect semnat de DJ-ul hunedorean.
„E un proiect inedit, îndrăzneţ, pentru că muzica nu e cântată cu pick-up-uri, CD playere sau cu computerul, ci cu nişte gadget-uri de tipul dream machine. Este o muzică techno life, iar la bază stă un detonator cuplat la un controller. Muzica electronică se bazează pe principiul legăturii dintre tensiune şi relaxare. În faza de relaxare, acţionez detonatorul, iar efectul este inedit pentru ascultători. Nu ştiu ca alţi Dj-ii să fi apelat, până acum, la aşa ceva”, mai spune Doroga, a cărui idee a fost apreciată chiar de părintele minimal techno – canadianul Richie Hawtin.
„I-am dat un demo de o oră să-l asculte. A fost impresionat şi m-a încurajat”, completează DuzzyDAS.
Vecini celebri
Alexandru Doroga a petrecut 5 luni la Ibiza. Adică, tot sezonul estival, din iunie până-n octombrie, şi povesteşte că a avut vecini celebri – Brad Pitt, Angelina Jolie şi fostul fotbalist portughez Luis Figo. Acesta din urmă poate fi văzut des la „Amnesia”, cel mai popular club în aer liber de pe insulă, deţinut de unul dintre cumnaţii fostului jucător.
Pe „Insula Albă” trăiesc şi destui români – cei mai mulţi muncesc sezonier în cluburi sau discoteci şi în construcţii. Dar, înainte de toate, zona e preferată de personalităţi din lumea întreagă care şi-au construit case aici sau locuiesc în Ibiza tot timpul anului.
„În primele trei luni, am locuit în Jesus – un sătuc din sudul insulei, la 5 minute de mers cu maşina de Ibiza Town. În stânga mea era casa cuplului Brad Pitt şi Angelina Jolie, iar în dreapta, vila fostului fotbalist portughez Luis Figo. Îmi amintesc că, o dată, am văzut lumina aprinsă în casa celor doi actori, dar din vila lui Figo auzeam muzică tot timpul”, povesteşte Doroga, întors de curând de pe insula distracţiei nebune. Rămâne la Deva doar cât să-şi adapteze studioul din oraş la cerinţele din Ibiza şi să-şi mărească echipa de Dj pentru vara viitoare.
„Colaborarea mea cu EsVive continuă şi am nevoie de mai mulţi oameni care să promoveze muzica electronică românească”, încheie Dj-ul.
––––––––––––––––––––––-
Muzică pe bani frumoşi
Alexandru Doroga este Dj de 12 ani, iar de alţi 7 – producător de loop-uri şi muzică electronică. urmându-şi bunicul dinspre tată – fost profesor de muzică, deveanul a studiat la „Point Blank”, un colegiu londonez de muzică printre ai cărui absolvenţi se numără şi britanica Leona Lewis, interpreta melodiei principale de pe coloana sonoră a filmului „Avatar”. Doroga îşi vinde producţiile pe cele mai cunoscute portaluri de profil din lume – Beatport, Juno sau iTunes, iar ideile lui ajung în piesele unor artişti internaţionali de top. O piesă se vinde între 1 şi 2,5 dolari – în funcţie de exclusivitatea lansării pe portal, dar cel mai bine câştigă de pe urma loop-urilor sau „buclelor”, cum le numesc cei din branşă. Adică, un soi de puzzle-uri cu care poţi compune diferite piese dacă le aranjezi într-un anume fel. „Un pachet de loop-uri se vinde între 19 şi 35 de lire sterline şi poţi face din el între 5 şi 200 de melodii, în funcţie de structura pe care o are”, explică Dj-ul.
Ascultă creaţiile lui Dj DuzzyDAS AICI.