24.2 C
Deva
sâmbătă, septembrie 23, 2023

Cum a devenit Castelul Corvinilor din Hunedoara castelul lui Dracula

castel1Povestea „adevăratului castel al contelui Dracula”, a început în 1969. Aline Mosby, o celebră jurnalistă din Statele Unite ale Americii, ajunsese în Hunedoara, în căutarea vampirului din cartea lui Bram Stoker


Aline Mosby (1922 – 1998) a fost corespondent în fosta Uniune Sovietică al agenţiei de presă UPI (United Press International), fiind singura jurnalistă care l-a intervievat pe Lee Harvey Oswald, cel care l-ar fi împuşcat mortal pe preşedintele american J.F. Kennedy. În anul 1969, jurnalista a petrecut şase luni în România. Unul dintre reportajele realizate aici a avut ca temă Castelul Corvinilor din Hunedoara, locul despre care aflase că a fost casa celebrului Dracula.

„Transilvania – unde a trăit adevăratul Dracula?”, a fost reportajul scris de Aline Mobsy pentru agenţia de presă UPI, preluat apoi de ziarul american The Villete Messenger şi publicat în 22 decembrie 1969. „Aceasta este Transilvania, un teritoriu sălbatic şi singuratic, unde localnicii îşi amintesc poveşti spuse de bunicii lor, despre creaturi cu înfăţişări monstruoase, despre oameni care străpungeau inimile morţilor pentru a-i ţine în criptele lor”, îşi începea autoarea reportajul. Aline Mosby descria Castelul Corvinilor drept locul despre care se crede că a fost adevărata casă a prinţului Dracula, celebrul personaj al cărţii lui Bram Stoker. „Am descoperit că Dracula cel adevărat, chiar nefiind vampir, a trăit şi a păcătuit în aceste locuri, aşa cum se crede. Aici, în Hunedoara, castelul din secolul al cinsprezecelea se ridică din prăpastie şi străpunge cerul gri al iernii. Este aşa cum a scris Stoker: sunt multe umbre şi vântul suflă rece, printre meterezele castelui, printre ale cărui ferestre înalte şi înnegrite nu trec razele soarelui”, scria jurnalista.

Poveştile cu strigoi din Hunedoara

Aline Mosby relua, în reportajul ei, povestea contelui care se ridica din sicriul său pentru a bea sânge, strâpungând gâturile femeilor. Însă, continua jurnalista, Hunedoara devenise modernă. Uzinele de oţel tuciurii sufocau casele ţărăneşti din apropierea castelului, iar de la ferestrele acestuia se vedeau coşurile de fum roşu ale uzinelor. Referitor la Dracula Mosby scria:

“Cei mai mulţi dintre sătenii din zona Transilvaniei nu ştiu nimic despre Dracula. Dar localnicii din Hunedoara îşi amintesc poveştile pe care bătrânii lor le şopteau despre un spirit vampir numit Dracula. Ziarista  îl citează pe Ioan, un tânăr de 20 de ani, care spune că a auzit de la bunici despre vampir şi că oamenii se păzeau de el înfingând un cuţit în uşa casei. Alţi localnici din Hunedoara, scria Aline Mosby, îi povestiseră că sub castel ar fi existat un tunel plin cu ţepuşe, unde Dracula ar fi locuit în timpul zilei. Şi că, încă se practica străpungerea inimilor celor morţi cu un ţăruş, pentru ca aceştia să nu se ridice din cripte, transformaţi în vampiri.AlineMosby

Dracula, anti-sovieticul !

În 1991, la peste două decenii de la aventura jurnalistei americane în ţinuturile Hunedoarei, Aline Mosby îşi amintea despre locul unde îl căutase pe Dracula, într-un interviu autobiografic, publicat de Washington Press Club Foundation. Mosby relata cum ministrul de Interne din acea vreme al României devenise isteric faţă de subiectul ei, prezentând faptul ca pe un lucru anti-sovietic. Însă reportajul avea să fie unul dintre cele mai plăcute ale jurnalistei. „Pentru că agenţia de presă la care lucram era foarte bogată, mi s-a pus la dispoziţie maşină Mercedes cu şofer şi o tânără translator care m-a ajutat să găsesc locul despre care Bram Stoker a scris. Acum Hunedoara e un oraş industrial. Românii au luat ideea cu Dracula din reportajele publicate în New York Times şi din cele scrise de mine, şi cred că apoi cineva s-a gândit la a face din Dracula o atracţie turistică. Şi aşa au făcut, dar au făcut una mai aproape de Bucureşti, (n.r. castelul Bran) care nu este adevăratul loc al lui Dracula. …acel oraş, industrial, era cel unde Dracula trăise şi s-au întâmplat toate acele lucruri relatate”, spunea jurnalista în 1991.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente