2.7 C
Deva
duminică, ianuarie 29, 2023

Treptele Romane, poarta de intrare în vechile mine din Apuseni, a rămas un monument uitat

Deşi este trecută pe lista monumentelor istorice din judeţul Hunedoara, galeria „Treptele Romane” a rămas un loc de care autorităţile par să fi uitat.

IMG_0135„Treptele Romane” se află la marginea satului Ruda Brad, în apropiere de municipiul Brad. Turiştii găsesc aici un vechi foişor cu acoperişul devastat, fără uşă şi ferestre, lăsat în paragină. În interiorul lui se află intrarea într-una dintre cele mai vechi galerii ale minelor de aur din Munţii Apuseni. La capătul galeriei subterane săpată de mineri cu dălţile în secolele II – III, folosită până în Evul Mediu ca intrare în minele de aur, se află treptele construite pe vremea ocupaţiei romane în Dacia.


Galeria adâncă de 180 de metri a fost înregistrată pe lista monumentelor istorice de patrimoniu, însă nimeni nu mai pare interesat de soarta ei. Foişorul care protejează vechea intrare în galeria minei de aur se prăbuşeşte treptat sub apăsarea timpului. A fost zugrăvit în anii trecuţi, după ce turiştii i-au mâzgălit pereţii cu desene pornografice, însă acoperişul de şindrilă prăbuşit nu i-a mai fost înlocuit.

Intrarea în galeria minieră a fost blindată pentru ca vizitatorii să nu se mai aventureze în interior, însă apoi uşa de fier a dispărut. În ultimul an, drumul de acces până la Treptele Romane a fost asfaltat, fără ca soarta obiectivului istoric să se schimbe.

Primarul din Brad, Florin Cazacu, anunţa încă din 2009 că locul va face parte dintr-un traseu turistic denumit „Drumul Aurului”. Planurile administraţiei locale din Brad prevedeau un traseu de zece kilometri, care porneşte de la Muzeul Aurului, un muzeu unic în Europa, continuă pe valea Musariu unde se află „Treptele Romane”, urcă la Biserica 12 Apostoli din Ruda, coboară spre fosta exploatare auriferă Gura Barza, iar în final, din Crişcior, turiştii sunt invitaţi să circule cu mocăniţa până în gara din Brad, şi ea un monument istoric cu o arhitectură impresionantă. Primarul susţine că, în parte, proiectul este realizat, deşi pe „Drumul Aurului”, turiştii nu au apărut.

„Am reuşit asfaltarea drumului pe traseul respectiv, am organizat chiar şi un tur ciclist pe traseul „Drumul Aurului” şi suntem în discuţii cu reprezentanţii companiei Minvest pentru a prelua o galerie, Treptele Romane sau o gură de mină învecinată, pentru a o amenaja ca obiectiv turistic. În principiu, ei au fost de acord cu propunerea noastră”, a declarat primarul municipiului Brad, Florin Cazacu.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente