1.4 C
Deva
luni, ianuarie 30, 2023

Ruinele combinatului siderurgic din Hunedoara, împânzite de deșeuri periculoase

Doar 20 de hectare de teren din zona vechiului combinat siderurgic al Hunedoarei şi a fostelor Uzine de Fier, cu o istorie de peste 130 de ani, au fost ecologizate până în prezent. Restul teritoriului, intrat în administrarea Eco Sid, o societate aflată în subordinea municipalităţii din Hunedoara, a rămas „în conservare”.

În ultimul deceniu, suprafaţa de peste 100 de hectare a fostei platforme siderurgice, despărţită de cartierele Hunedoarei prin râul Cerna a intrat într-o nouă etapă de transformare. Vegetaţia a crescut în voie peste ea, printre ruine au apărut pâlcuri de pădure, iar animelele şi păsările sălbatice şi-au găsit aici un habitat unde sunt deranjate rar de prezenţa oamenilor. În întinderea vastă de ruine au rămas însă câteva locuri care se pot dovedi extrem de periculoase.


Sunt terenurile, bazinele şi fundaţiile ocupate sau contaminate cu uleiuri, hidrocarburi şi cu alte substanţe toxice şi inflamabile, care nu au mai fost ecologizate. Câteva dintre „locurile interzise”, aflate în zonele unde au funcţionat Cocseria (Uzina cocso-chimică) a combinatului, Aglomeratorul, funalele şi vechea Oţelărie Siemens – Martin au fost marcate cu panouri prin care autorităţile atrag atenţia asupra prezenţei deşeurilor periculoase.

Au fost delimitate cu benzi de plastic, agăţate de pari înfipţi în pământ, însă acest lucru nu a îndepărtat pericolul din zonă. Terenurile cu deşeuri periculoase sunt încojurate de vegetaţie abundentă, iar în ultimii ani, în timpul unor incendii, din zona acestora s-au ridicat deasupra Hunedoarei nori de fum toxic. Pompierii au intervenit cu greu pentru stingerea incendiilor de vegetaţie de pe vechea platformă industrială, din cauza locurilor inaccesibile în care acestea s-au produs şi a lipsei hidranţilor.

Hunedorenii au contribuit şi ei la denaturarea zonei, aruncând aici tone de gunoaie. În 2018, Garda de Mediu Hunedoara a efectuat mai multe controale pe fosta platformă industrială şi a amendat Eco Sid.

„Obligaţia de a salubriza şi implicit de a menţine starea de salubrizare a terenului, revenea societăţii petente Eco Sid SRL, iar pentru că aceasta nu a respectat această obligaţie a fost sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de 30.000 lei. Pentru aceeaşi faptă a fost sancţionată şi societatea Arcellor Mittal Hunedoara. Societatea Eco Sid nu şi-a păzit proprietatea manifestând un dezinteres faţă de persoanele care au pătruns în perimetrul ce-i aparţine şi care abandonează deşeuri în perimetrul respectiv, zona nefiind nici îngrădită nici păzită. Petenta s-a complăcut mai mulţi ani de zile şi nu a luat nicio măsură în vederea salubrizării terenurilor neocupate productiv sau funcţional care ulterior în timp, s-au transformat într-o groapă de gunoi a oraşului”, se arată în întâmpinarea formulată de Garda de Mediu Hunedoara.

Reprezentanţii Primăriei Hunedoara susţin, însă, că au încercat să oprească transformarea vechii platforme industriale într-o uriaşă haldă de gunoi şi, totodată, să prevină izbucnirea altor incendii de vegetaţie.

„În ce priveşte măsurile de prevenire a unor incendii de vegetaţie în zona platformei Ecosid, Primăria municipiului Hunedoara a dispus Poliţiei Locale întocmirea şi respectarea unui plan zilnic de patrulare în zonă, pentru a preîntâmpina astfel de situaţii. Din fericire, în ultimul an şi jumătate, nu s-au mai înregistrat incendii pe platforma Ecosid”, a informat Primăria Hunedoara.

În foarte mare măsură ecologizarea depinde de modul de alocare a fondurilor europene pe următorul exerciţiu financiar, 2021 – 2027. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, municipalitatea intenţionează să întocmească trei proiecte pentru ecologizarea suprafeţei platformei Eco sid.

„Două proiecte vizează ecologizarea unei suprafeţe totale de aproximativ 100 de hectare. Acestea urmează a fi depuse pentru evaluare şi finanţare prin Programul pentru Tranziţie Justă. Conform primelor estimări făcute, ecologizarea suprafeţei amintite ar costa minimum 80 – 90 de milioane de euro.

Un al treilea proiect are ca obiectiv transformarea altor 8,7 hectare de pe vechea platformă siderurgică  într-o grădină urbană, tot prin intermediul unui proiect pentru care se intenţionează a se solicita finanţare europeană, de data aceasta prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Grădina urbană ar urma să fie situată aproape de Castelul Corvinilor, astfel încât aceasta să devină un alt obiectiv turistic important al Hunedoarei dar şi o zonă de relaxare şi recreere pentru locuitorii zonei. Primăria aşteaptă publicarea ghidurilor de finanţare şi va depune cele trei proiecte de îndată ce acest lucru va fi posibil”, a informat Primăria Hunedoara.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente