-1.2 C
Deva
duminică, februarie 5, 2023

(VIDEO) Soarta micilor orașe muncitorești ale deceniilor trecute

Hunedoara a fost cel mai industrializat judeţ al României în deceniile de comunism, iar mai multe localităţi hunedorene au fost destinate exclusiv familiilor de muncitori, mulţi dintre ei proveniţi din alte zone ale ţării.

Oraşele monoindustriale erau numite şi „oraşe dormitor” din cauza puţinelor activităţi sociale care se desfăşurau aici şi a numeroşilor navetişti care le părăseau dimineaţa pentru a merge la lucru şi se întorceau seara în locuinţele lor.

Ele au început să se extindă în primii ani după Al Doilea Război Mondial, prin construcţia primelor cartiere de blocuri, numite cvartale şi apoi microiraioane. La începutul anilor ´60, acestea au fost înfiinţate în ritm alert pe măsura extinderii liniilor de producţie, pentru a pentru a găzdui, în blocurile lor, miile de oameni veniţi să lucreze în centrele industriale.


La sfârşitul anilor ´80, aproape o treime din populaţia de peste 500.000 de locuitori a judeţului Hunedoara lucra în industria grea, reprezentată de centrele miniere din Munţii Metaliferi, Munţii Poiana Ruscă şi Valea Jiului şi în uzinele din Hunedoara, Călan şi Orăştie.

Odată cu declinul metalurgiei şi mineritului şi cu marile disponibilizări începute în primii ani după 1990, mai multe oraşe monoindustriale din judeţul Hunedoara au ajuns într-o situaţie tot mai dramatică.S-au înconjurat de zeci de hectare de ruine şi de terenuri virane ale fostelor exploatări, au fost ocolite de investitori, iar mulţi dintre foştii angajaţi ai întreprinderilor regimului comunist le-au părăsit.

În prezent, în fostele oraşe muncitoreşti din Valea Jiului, în Călan, Hunedoara şi Brad şi în localităţile miniere mai mici Teliuc, Ghelari şi Certejul de Sus, a căror înfăţişare a rămas dominată de cartierele de blocuri ridicate în deceniile trecute, pensionarii ocupă cea mai mare pondere în rândul localnicilor.

Locurile de muncă oferite de companiile locale sunt puţine faţă de aşteptările multor localnici, deşi, paradoxal, angajatorii se plâng de lipsa forţei de muncă din aceste zone, iar investiţiile private importante în producţie au fost rare şi, în general, au ocolit oraşele mici. Autorităţile au mizat, în general, pe turism, ca soluţie la redresarea economică a „oraşelor dormitor”.

Călan se numără printre cele mai ofertante oraşe hunedorene în privinţa atracţiilor turistice, însă multe dintre ele nu au fost puse în valoare în ultimii ani. Printre ele se numără Măgura Călanului – cariera de piatră de unde dacii au luat materialele pentru construcţia cetăţilor din Munţii Orăştiei, Băile Aqua Călan – una dintre cele trei staţiuni de băi termale care funcţionau în vremea dacilor pe actualul teritoriu al României (alături de Germisara şi Herculane) şi două dintre cele mai vechi biserici de piatră din România, Strei şi Streisângeorz. Drumurile spre cetăţile dacilor traversează oraşul Călan, însă în ultimele decenii, investiţiile în oraş s-au lăsat aşteptate.

Timp de şapte decenii, minele de cărbune din Uricani au animat cel mai izolat oraş al judeţului Hunedoara, aflat la „capătul” Văii Jiului şi la poalele Retezatului Mic. În Uricani, turiştii descoperă cartierele ridicate în anii ‘60, cu blocuri „sovietice” de cărămidă. Statuia a doi mineri stahanovişti, ridicată în anii ‘60, a rămas cel mai popular monument al oraşului. În vara anului 2021, oraşul Uricani a fost atestat, printr-o hotărâre de Guvern, drept staţiune turistică de interes local. Deşi investiţiile private în turism s-au lăsat aşteptate, autorităţile se declară optimiste.

Mai puţin de 4.500 de oameni locuiesc în Aninoasa, cel mai mic oraş al Hunedoarei, înfiinţat în jurul unei exploatări miniere care datează de aproape un secol şi jumătate. În primăvara anului 2006, după un declin prelungit, exploatarea minieră Aninoasa a fost închisă pentru totdeauna. Mulţi dintre localnici privesc cu nostalgie către clădirile fostei mine a oraşului, cele mai multe lăsate să se ruineze. În Aninoasa, clădirea în care funcţionau cantina, lămpăria şi vestiarele minerilor, lăsată în paragină din 2006, după închiderea minei de cărbune, este reabilitată pentru a fi transformată într-un bloc de locuinţe pentru tineri.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente