0.1 C
Deva
duminică, ianuarie 29, 2023

Șosea nouă în Ținutul Pădurenilor: Toplița – Goleș – Dăbâca

Drumul spre Goleș și Mladin (comuna Toplița), două cătune izolate din Ținutul Pădurenilor, este asfaltat în aceste zile. Investiția, care vizează modernizarea a aproape patru kilometri ai Drumului Comunal 109 Toplița – Goleș – Dăbâca, se ridică la 2,65 milioane de lei și a fost finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Noua șosea urcă abrupt de la coada Lacului Cinciş, din locul unde se intersectează râurile Cerna şi Vălarița, și traversează pădurea, spre dealurile pe care se întind Goleș și Mladin, două așezări aproape pustii aflate la circa 25 de kilometri de Hunedoara.


 

Până înainte de Al Doilea Război Mondial, aici locuiau peste 150 de oameni. Localnicii creşteau animale, aveau turme de oi şi munceau pământul. Exista și o școală, în curtea căreia aveau loc nedeile la care participau tineri din satele învecinate ale pădurenilor. Acum, locurile se mai animă rar, în vacanțele de vară.

În împrejurimile celor două cătune, pădurile ascund alte așezări părăsite. Unul dintre acestea este Mosoru, rămas fără niciun locuitor. În primii ani ai regimului comunist, când a început depopularea satelor, în Mosoru locuiau peste 50 de oameni, iar în vecinătatea sa funcţiona şi o şcoală. Lăsat fără iluminat electric, fără un drum accesibil, fără sursă de apă, alta decât un izvor ce străbate valea din apropiere, satul „s-a stins”. De aproape jumătate de secol şi satul Curpenii Silvaşului din Munţii Poiana Ruscă a rămas nelocuit. Mai are câteva case goale şi o biserică ruinată, pe care ctitorii au scris „Cu ajutorul lui Dumnezeu m-am îmbrăcat pe veci în 1942”. Drumul lui s-a acoperit cu uscături prăbuşite din pădure şi de vegetaţie şi a devenit cu timpul de nerecunoscut, iar puţini străini se mai încumetă să-l străbată.

Foto: Orlando Enache

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente