14.7 C
Deva
duminică, iunie 4, 2023

Stăpânul eşecurilor electorale mai are un motiv de îngrijorare. Vicepreşedintele CJ Hunedoara, Dorin Gligor, suspect de incompatibilitate

Politicianul hunedorean pare să fi uitat să renunţe la funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie, după ce a ajuns consilier judeţean

deschidere

Cariera politică plină de ghinioane a actualului vicepreşedinte al CJ Hunedoara, Dorin Gligor, ar putea să o ia sănătos la vale, dacă Agenţia Naţională de Integritate (ANI) va constata că acesta a fost în stare de incompatibilitate pe vremea când era, simultan, consilier judeţean şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SCPEET „Electrocentrale Paroşeni”.


„Curentat” cu Electrocentrale

În situaţia în care se va dovedi că a existat această incompatibilitate, Consiliul Judeţean Hunedoara ar putea intra în istorie ca instituţie complet decapitată – în condiţiile în care ceilalţi doi conducători, Mircea Moloţ şi Tiberiu Balint sunt deja în afara jocului, în arest la domiciliu, primul având şi un ordin de constatare a încheierii mandatului de preşedinte înainte de termen, emis de prefectură.

Gligor se poate curenta cu Electrocentrale Paroşeni

Povestea anului „suspect” din cariera democrat-liberalului Dorin Gligor, 2012, este extrem de interesantă. Ea începe, în fapt, în luna aprilie 2012, moment în care Dorin Gligor devine preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Comerciale de Producere a Energiei Electrice şi Termice (SCPEET) „Electrocentrale Paroşeni”. Atunci, executivul a decis că trebuie urgentat procesul de înfiinţare al Complexului Energetic Hunedoara şi au considerat că preşedintele judeţean al PDL, nimeni altul decât Dorin Gligor, ar fi cel mai potrivit pe funcţie.

Bine înfipt în Economie

În paranteză fie spus, nu trebuie omis faptul că, aflat, se pare, în graţiile puterii, Dorin Gligor apare, în acea vreme, şi în relaţie de încasare bani cu Termoelectrica, şi în poziţia de consilier al Ministrului Economiei. În conformitate cu propria declaraţie de avere, completată în 3 iulie 2012, Dorin Gligor a fost „dăruit” de Termoelectrica cu 35.604 lei nou-nouţi.

Aşadar, începând cu luna aprilie 2012, Dorin Gligor este preşedintele CA de la Electrocentrale Paroşeni. Importantă este perioada în care Gligor a ocupat această funcţie. Verificările noastre în acest sens au mers pe trei căi: o solicitare oficială, la care încă aşteptăm răspuns (!), consultarea unor surse independente şi consultarea înregistrărilor din Registrul Comerţului referitoare la SCPEET „Electrocentrale Paroşeni”.

Peşedinte al CA până la dispariţia societăţii

Puse cap la cap, informaţiile obţinute arătă că Dorin Gligor ar fi fost preşedinte al CA cel puţin până la începutul lunii noiembrie 2012, când a apărut Complexul Energetic Hunedoara (CEH) prin fuziunea între Electrocentrale Paroşeni şi Electrocentrale Mintia.

ultimele mentiuni dela registrulcomertului
Ultimele mentiuni de la registrul comertului

Consultând datele Registrului Comerţului, referitoare la SCPEET „Electrocentrale Paroşeni”, ultimele menţiuni – cu numerele 510226 şi 514288 – îl prezintă pe Gligor Dorin Oliviu ca administrator cu funcţie de preşedinte, numit în data de 5 aprilie 2012 şi durată a mandatului neprecizată. Cum SCPEET „Electrocentrale Paroşeni” apare ca fiind radiată în 1 noiembrie 2012, avem toate motivele să credem că aceea ar putea fi data până la care s-a întins mandatul lui Dorin Gligor în fruntea CA al societăţii.

Cert este că, tot în 2012, în luna iunie, au fost alegeri locale, iar actualul nou-liberal, fost democrat-liberal, a ajuns consilier judeţean. La fel de cert este şi că prima declaraţie de interese depusă pe propria răspundere de Gligor în data de 3 iulie 2012 şi înregistrată în 26 iulie 2012 indică fără tăgadă faptul că acesta deţinea calitatea de preşedinte al CA de la Electrocentrale Paroşeni.

Ce spune legea

Problema este că legea spune că situaţia în care s-a aflat Dorin Gligor din momentul trecerii a 15 zile de la preluarea mandatului de consilier judeţean şi până la demisia din funcţia de preşedinte al CA de la SCPEET „Electrocentrale Paroşeni” ar fi de incompatibilitate.

fila care arata radierea din registrul comertului la 1  noiembrie 2012
Fila care arata radierea din registrul comertului la 1 noiembrie 2012

Legea este clară şi fără  echivoc.  Astfel, conform Legii 161/ 2003, un consilier județean nu poate fi în același timp „preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judeţean respectiv sau la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă”, situaţie în care s-ar fi aflat şi Dorin Gligor. Tot în legea 161 se stipulează că „alesul local poate renunţa la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcţie” – ceea ce Dorin Gligor a cam „uitat” să facă.

Speră că e o speţă „de tip Iohannis”

L-am contactat pe Dorin Gligor pentru a-i afla punctul de vedere asupra acestei chestiuni. Acesta nu neagă că s-ar fi putut afla o perioadă în stare de incompatibilitate, dar spune că ar trebui să se pronunţe cei în drept, respectiv Agenţia Naţională de Integritate. Care, de altfel, ar trebui să se aplece asupra acestui caz, date fiind suspiciunile semnalate! „Nu mai ştiu exact în ce perioadă am fost preşedinte al Consiliului de Administraţie. Este posibil să se fi suprapus o scurtă perioadă de timp (cu calitatea de consilier judeţean, n.r.), dar nu eu mă pronunţ asupra acestui lucru (…) sau unul şi altul. Eu ştiu să respect deciziile, însă importantă este decizia celor ce stabilesc acest lucru. Oricum, poate fi o situaţie gen Iohannis (nu gen Mircea Moloţ, care a fost declarat incompatibil, spre deosebire de cazul preşedintelui României, n.r.), însă interesul patrimonial este exclus, absolut exclus”, ne-a declarat Dorin Gligor.

Precedentul Petre Drăgoescu

Dar există, în această speţă, un precedent, în cazul lui Petre Drăgoescu, consilier local la Petroşani, care se află în judecată, la Curtea de Apel Alba Iulia, cu reprezentanţii ANI. În data de 8 octombrie 2014, Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că Petre Drăgoescu s-a aflat în incompatibilitate pentru că ar fi fost şi ales local la Petroşani, dar şi director al Societăţii Naţionale de Închideri de Mine Valea Jiului. „S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 28 septembrie 2012 – 19 iulie 2013, întrucât a deținut, simultan cu funcția de consilier local, și funcțiile de administrator si Director general al Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului S.A., încălcând, astfel, dispozițiile art. 88, alin. 1, lit. d) din Legea nr. 161/2003”, arată un comunicat al ANI. Interesant este că, în momentul în care a fost numit director al SNIMVJ, Drăgoescu a solicitat celor de la ANI o analiză în ceea ce priveşte situaţia sa, explicând totodată că sediul SNIMVJ reprezintă doar nişte birouri, fără niciun raport contractual cu administraţia publică. Chiar şi aşa, însă, anul trecut ANI a stabilit că acesta este incompatibil, conform prevederilor legale.

Revenind la cazul lui Dorin Gligor, ANI este cea care trebuie să se pronunţe şi să dea un verdict. Dar mai întâi trebuie să cerceteze şi de aceea vom înainta constatările noastre către forul competent.

[box type=”alert” border=”full”]Eternul perdant al politicii hunedorene

extra 1
De mic copil, Dorin Gligor a aratat abilitati de conducator

Dacă s-ar face un clasament al ratărilor politice, Dorin Gligor ar fi campion pe viaţă. Încrâncenarea sa de a candida veşnic este puţin jenantă, dacă luăm în calcul şirul impresionant al eşecurilor electorale. Să detaliem puţin. În anul 2008, Dorin Gligor a candidat la Primăria Brad şi a pierdut voiniceşte. În acelaşi an, nu se lasă, candidează la Parlament, pentru Colegiul Brad, şi pierde din nou. Lasă Bradul în pacea lui şi, în vara anului 2012, Dorin Gligor sare să prindă Primăria Deva. Şi de data aceasta înregistrează un eşec de proporţii, mai ales că nu a reuşit să ia nici măcar numărul de voturi primit de lista de consilieri a partidului. Credeţi că a renunţat? Nici vorbă. În toamna anului 2012, omul nostru îşi depune din nou candidatura, la Parlament, în Colegiul Brad – Valea Mureşului – Orăştie. Din nou pierde. Acum pare că visează la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara. Să dăm un pronostic? Singurele lucruri care poate i-au mai ieşit, cumva, lui Dorin Gligor au fost poziţiile ocupate pe la Acvacalor Brad şi Apa Prod Deva, ca să nu mai vorbim de incursiunile la Termoelectrica şi Ministerul Economiei, încununate cu poziţia posibil incompatibilă de preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrocentrale Paroşeni…Sau cea de conducător auto, ocupaţie pentru care a arătat veleităţi încă din frageda-i pruncie. [/box]

Declaratia de interese a consilierului judetean Dorin Gligor inregistrata in 26 iulie 2012 la CJ

[box type=”note” style=”rounded”]Foarte interesantă va fi de urmărit o situaţie specială din acest caz. În declaraţia de interese din 25 octombrie 2012 (vezi facsimil sus), premergătoare alegerilor generale, Dorin Gligor nu menţionează prezenţa în fruntea CA la SCPEET „Electrocentrale Paroşeni”,cum apărea în 26 iulie 2012. Or, dacă se va dovedi că Gligor era încă preşedinte sau membru CA Electrocentrale Paroşeni la acea dată (25 octombrie 2012, n.r.) ar însemna că omul nostru ar fi făcut un ditamai fals în declaraţii.[/box] (Carmen Cosman-Preda, Volodia Macovei)

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente