20.1 C
Deva
vineri, septembrie 29, 2023

TABĂRĂ DE VARĂ. Zeci de elevi vor promova în ţară Castelul Corvinilor

Aproape 40 de elevi din trei judeţe vor deschide săptămâna viitoare la Hunedoara un proiect inedit: şcoala de vară la Castel.

Copiii invitaţi în tabără la Hunedoara de Asociaţia Pro Educaţie Istorie şi Cultură „Corvinias” vin din judeţele Giurgiu, Buzău, dar şi din Hunedoara. 14 dintre ei sunt copii hunedoreni, proveniţi din familii nevoiaşe, care nu ar fi avut banii necesari să achite contravaloarea unei astfel de tabere educative. “Şcoala de vară – Istoria la Castel”, ediţia a patra, se va desfăşura începând de joia viitoare până duminică, între 21 şi 24 iulie. Organizatorii au pus la cale mai multe ateliere care presupun implicarea elevilor în activităţi desfăşurate în incinta celui mai mare castel medieval din Europa de sud-est, dar şi în Geoparcul Dinozaurilor „Ţara Haţegului”, în Parcul Dendrologic din Simeria şi la Cetatea Devei.


Pliant şi film de prezentare al Castelului

Organizatorii Şcolii de vară de la Castelul Corvinilor sunt Asociaţia Pro Educaţie Istorie şi Cultură „Corvinias”, susţinută de Primăria Hunedoara, şi Colegiul Tehnic „Matei Corvin” din oraş. Jumătate din banii necesari pentru organizarea acestei tabere, peste 4.500 de lei, au fost asiguraţi în baza unui proiect cu care organizaţia a aplicat la Primăria Hunedoara. Cazarea şi masa copiilor sunt asigurate la Colegiul Tehnic „Matei Corvin din Hunedoara, iar o parte din banii necesari au provenit de la membri asociaţiei, la care s-au adăugat sume modice, contribuţia proprie a oaspeţilor din judeţele Giurgiu şi Buzău. Printre altele, tabăra de patru zile include ateliere de desen, pictură modelare, fotografie şi film. „Copiii vor face o cercetare şi culegere de date, pentru că vrem să facem un pliant cu copii, pliant pe care să apară fotografii făcute chiar de ei, dar şi informaţii de prezentare a Castelului. Acesta este unul dintre scopurile implicite ale taberei: promovarea Castelului Corvinilor, dar şi a judeţului Hunedoara, o zonă cu un potenţial turistic fantastic. Copiii vor realiza şi picturi, o machetă a Castelului, dar şi acest material de prezentare, un pliant sau chiar o broşură, dacă vor aduna suficiente informaţii. De asemenea, elevii vor merge în Geoparcul Dinozaurilor, unde avem un parteneriat cu Asociaţia „Drag de Haţeg”. Va fi o surpriză pentru ei, aşa că nu pot să spun prea mult: doar că vor fi organizate o serie de ateliere şi acolo. Pentru că avem invitat alături de noi un fotograf profesionist care lucrează în Belgia, Mihai Horea, elevii vor participa şi la ateliere de foto, dar vom realiza şi un film de prezentare a Castelului Corvinilor. Hunedoreanul Mihai Horea are în jur de 50 de lucrări care formează un fel de istoric al umanităţii. El este absolvent al Academiei de Arte Frumoase de la Bruges şi, împreună cu profesoara sa, dar fiind hunedorean de origine vrea să înceapă în România cu o  primă expoziţie în Hunedoara. În perioada respectivă vor fi şi zilele Hunedoarei, aşa că e cum nu se poate mai nimerit!”, explică profesoara de matematică Ana Nicoleta Avramescu, reprezentanta Asociaţiei „Corvinias”.

Zeci de activităţi pentru copiii defavorizaţi

Dăscăliţa spune că, pentru beneficiarii organizaţiei pe care o reprezintă, tabăra de vară este o răsplată a eforturilor lor din ultimele patru luni: „Atunci am lansat Centrul de Asistenţă Şcolară Corvinias de la Hunedoara, iar în cele patru luni am avut activităţi şcolare la diferite discipline, am făcut voluntariat şi am curăţat o zonă, în spatele Castelului Corvinilor, vrem să facem şi un ghid turistic-istoric al judeţului Hunedoara, împreună cu copii. Am făcut excursii la Arboretumul din Simeria şi la Cetatea Devei, mai avem de vizitat încă opt obiective turistice, i-am dus pe copii la Muzeul Satului din Sibiu şi la Casa Experimentelor din Bucureşti, un centru amenajat pentru tot felul de experimente de fizică, chimie şi matematică. Această Casă a Experimentelor îi aparţine unei fundaţii, iar copiii au mers acolo cu sprijin financiar chiar de la un membru al asociaţiei, care a dorit să facă tot ce e posibil, pentru ca elevii să vadă acest loc. A fost o experienţă nu doar pentru copii, ci şi pentru noi, care nu mai văzusem niciodată aşa ceva.” Asociaţia Pro Educaţie Istorie şi Cultură „Corvinias” a fost înfiinţată de un grup de profesori hunedoreni pentru a iniţia şi a susţine activităţi educaţionale, de voluntariat, culturale, civice, de promovare turistică, a patrimoniului, a tradiţiilor populare şi de asistenţă socială. Toate activităţile asociaţiei au drept scop îmbunătăţirea şi diversificarea programelor educaţionale pentru copii, tineri şi adulţi din România, dar şi din străinătate.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente