0.1 C
Deva
duminică, ianuarie 29, 2023

Țebea 2022. Pelerinaj cu politicieni la mormântul lui Avram Iancu. Nicolae Ciucă, „baie de mulțime” la Țebea

S-au împlinit 150 de ani de la moartea celui supranumit „Crăișorul munților”, Avram Iancu, lider al românilor transilvăneni în timpul Revoluției din 1848 – 1849, iar mii de oameni au participat, duminică, la „Sebările naționale de la Țebea”, organizate în memoria sa.

Premierul Nicolae Ciucă s-a numărat printre politicienii care au participat la eveniment. După depunerea coroanelor de flori, a mers la corturile amenajate pentru simpatizanții Partidului Național Liberal, din Hunedoara și Arad, unde a ținut discursuri scurte. De la Țebea nu au lipsit nici George Simion, liderul partidului AUR, și nici senatorul Diana Șoșoacă, printre cei mai vocali contestatari ai acestuia.


Din mulțimea strânsă în „Panteonului moților”, cimitirul unde se află locul de veci al lui Avram Iancu și Gorunul lui Horea, s-au putut auzi huiduieli, aplauze, lozinci politice și naționaliste, însă momentele de tensiune – create în special de membrii unor partide politice, dar obișnuite la fiecare ediție a serbărilor de la Țebea – au fost depășite fără incidente.

Un bărbat deghizat în Ștefan cel Mare, însoțit de alte câteva personaje în straie tradiționale, cu opinci, ii și căciuli de blană, s-au numărat printre cei care au dat culoare evenimentului.

Slujba religioasă de la biserica din Țebea a deschis Serbările naționale. Au urmat evocarea lui Avram Iancu, ceremonialul depunerii de coroane la mormântul acestuia și o paradă militară. După terminarea evenimentului, oficialitățile au plecat, iar oamenii care au așteptat dincolo de gardurile care au împânzit cimitirul au fost lăsați să se apropie de mormântul „Crăișorului munților” pentru a face fotografii. Un spectacol folcloric a început pe terenul din vecinătatea bisericii, iar mulțimea spre locul evenimentului și spre târgul din vecinătate.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente