2.7 C
Deva
duminică, ianuarie 29, 2023

Un weekend de poveste în Retezat

Pentru că avem asigurări ferme de la Consiliul Județean Hunedoara că drumul spre Poiana Pelegii va fi redeschis în câteva săptămâni, haideți să ne pregătim de un weekend de poveste în Retezat, accesibil și celor mai puțin familiarizați cu muntele. Vedem trei lacuri glaciare, mâncăm păstrăv, mergem la mănăstire și ne relaxam la răcoarea muntelui.


 

Măreția Râului Mare

Două sau trei zile, cât durează un weekend pot fi insuficiente pentru frumusețea văii Râului Mare, unde vă propun weekendul de poveste. Dar mult mai disponibile decât un concediu întreg. Să pornim!

La circa 70 de km de Deva, făcând dreapta spre județul Caraș-Severin în Hațeg și stânga către Râușor, Gura Zlata și Cetatea Colț ajungem în Râu de Mori, loc unde drumul se desparte în două spre Râușor și barajul Gura Apelor. Urcând spre baraj, depresiunea Tării Hațegului cedează în fața munților și drumul șerpuiește pe lângă meandrele Râului Mare, al cărui tumult este acum potolit de amenajarea energetică Râu Mare – Retezat. Case de vacanță și pensiuni se înșiruie de-a dreapta și de-a stânga drumului, iar lipsa unui concept de sistematizare și dezvoltare a zonei este singurul lucru care ne poate deranja și care a permis ca lângă o mică și cochetă căsuță de vacanță să apară câte un monstru de beton.

Nepermițând acestui amănunt să ne strice ziua, vom căuta cazare – recomandabil este să rezervați în prealabil – și vom face o plimbare pe jos pe malul râului, atâta cât să ne facă poftă de mâncare. Fiind la munte, evident vom mânca păstrăv sau alte bunătăți tradiționale din zonă, la una dintre pensiunile cu restaurant. Sunt multe, dar parca la Pensiunea Retezat păstrăvul e cel mai bun.

Cazare găsiți și la pensiuni, dar puteți închiria și case de vacanță unde bucătăria vă rămâne în sarcină. O variantă de top de cazare este aceeași pensiune Retezat, iar una foarte convenabilă, în Râu de Mori este Cazare Floris.

Cum spuneam, mâncăm bine, bem ceva, dar ne culcăm devreme, pentru că mâine ne trezim devreme pentru ziua de vârf a weekendului de poveste.

 

În inima Retezatului

Dacă se va ține de cuvânt Consiliul județean si va deschide drumul spre Poiana Pelegii, accesul în inima Retezatului va fi mult mai ușor! Pentru toată lumea. Așa că dacă nu suntem antrenați pentru munte, facem acest weekend doar peste trei săptămâni. Așa, trecând cu mașina peste baraj o luam la stânga spre Rotunda. Deși nu sunt foarte mulți kilometri, drumul județean se transformă într-unul forestier, drept pentru care până la Poiana Pelegii vom face mai bine de o oră.

Lăsam mașina aici și pe jos, în circa o oră și jumătate ajungem la Lacul Bucura, trecând pe lângă alte două frumuseți, lacurile Lia și Ana. Acestea ni se vor dezvălui în toată splendoarea lor pe partea stângă a potecii și vom avea o perspectivă inegalbilă de deasupra lor.

Poteca spre Bucura, marcată cu cruce în pătrat este de dificultate ușoară spre medie, deci nimic de speriat.

Ajunși pe platoul Bucurei, măreția Retezatului ni se va dezvălui nudă în fața ochilor uimiți. Lacul de o frumusețe unică ne face uitat efortul depus la urcare. Petrecem câtva ore aici, făcând turul lacului sau ascultând doar liniștea muntelui. Desfacem merindele din rucsac și mâncam liniștiți și îmbătați de mirosul florilor de munte de pe platoul vast. Lacul este deosebit de rece, așa că sărim peste baia în lac.

Ne  despărțim greu de acest loc minunat, dar e de preferat să fim jos în vale, confortabil la pensiune, la lăsarea serii. Asta din cauza drumului, care nu doar de la baraj spre Poiana Pelegii este prost, ci și de la baraj până în vale.

 

Mănăstirea și Cetatea Colț

Pentru a mulțumi lui Dumnezeu că ne-a dat asemenea frumuseți de care să ne bucurăm, dăm o tură la Mănăstirea Colț. Dacă sunteți religioși, puteți programa weekendul astfel ca vineri noaptea să participați la slujba de Sf. Maslu și Dezlegările Sf. Vasile. Mănăstirea se află pe drumul ce duce spre Râușor, la ieșirea din satul Suseni. Este pe locul vechii capele a familiei Cândea, care a construit și cetatea de pe promontoriul de peste râu, identificată de tot mai mulți drept Castelul din Carpați a lui Jules Verne.

În loc de concluzii

Observând atitudinea mai binevoitaoare față de turism a Consiliul Județean Hunedoara din ultima vreme, dorim să subliniem că sunt imperios necesare nu doar redeschiderea drumului spre Poiana Pelegii, ci și repararea drumului de la Brazi la Baraj. Este păcat să nu facem cât mai accesibil un asemenea tărâm binecuvântat de Dumnezeu!

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente