11.9 C
Deva
duminică, martie 26, 2023

UPDATE ŢEBEA 2013. Avram Iancu omagiat, Băsescu huiduit, lumea s-a bucurat de spectacol FOTOGALERIE 400+

 Şirul băilor de mulţime de succes savurate de preşedintele României în această vară s-a frânt la Ţebea. Moţii l-au huiduit ! Omagierea lui Avram Iancu a atras şi în acest an mii de oameni, dornici să vadă personalităţi, să asculte o muzică de calitate şi să mănânce tradiţional


Peste 5.000 de persoane au participat, duminică, la Ţebea, judeţul Hunedoara, la comemorarea a 141 de ani de la moartea lui Avram Iancu, înmormântat în cimitirul din localitate, la ceremonie asistând preşedintele Traian Băsescu, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean, preşedintele PDL, Vasile Blaga, preşedintele PMP, Eugen Tomac, parlamentari democrat-liberali, alături de reprezentanţi de seamă ai admistraţiei publice judeţene şi locale, printre care s-au remarcat Mircea Ioan Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara, Petru Mărginean, primarul reşedinţei de judeţ şi Farcaş Romeo, primarul comunei Baia de Criş.

Preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa au ajuns la Serbările naţionale “Ţebea” 2013, dedicate memoriei lui Avram Iancu în jurul orei 11.00. Şeful statului a fost întâmpinat de Garda de onoare, care i-a prezentat onorul.

Momentul în care Preşedintele Băsescu a depus coroana la mormântul lui Avram Iancu a coincis cu declanşarea protestului. Un număr destul de numeros de participanţi la festivităţi, au început să-l huiduiască pe preşedinte. S-a strigat “Ruşine!”, “Jos Băsescu!”.

Vizibil iritat, şeful statului a plecat înaintea finalizării festivităţii de depunere a coroanelor. Pentru prima dată în ultimii trei ani, perioadă în care a absentat de la festivităţile de la Ţebea,  el a turnat apă la rădăcina gorunului pe care l-a plantat acolo în urmă cu câţiva ani.

Ţebea, masă “verde” dintre preşedinte şi PD-L?

Traian Băsescu s-a deplasat apoi spre cortul special amenajat pentru a lua masa.  Pe traseu el a fost  însoţit atât de huiduieli, cât şi de aplauzele unei părţi din susţinătorii săi. Preşedintele i-a jignit pe protestatari replicându-le acestora că sunt „mincinoşi” şi „fluieraşi”.

În timp ce Băsescu petrecea în cort având ca invitaţi printre alţii şi pe  preşedintele PDL, Vasile Blaga,  vicepreşedintele formaţiunii şi Cătălin Predoiu, protestatarii au înconjurat locaţia huiduindu-l din nou pe preşedinte cu deja consacratul slogan “Ieşi afară, javră ordinară !”.

Surprinzător pentru analiştii politici a fost această masă “verde” la care, în mijlocul a sute de participanţi la festivităţi,  au stat faţă în faţă preşedintele Traian Băsescu, şi renegaţii conducători ai partidului căzut în dizgraţia preşedintelui,  PD-L. Laolaltă cu aceştia, preşedintele a intonat imnul democrat-liberalilor, Ţebea părând a fi cadrul ideal de a reconstrui puntea aparent ruptă dintre preşedinte şi foştii săi aliaţii săi politici tradiţionali.

Ceremonial sobru

În timp ce preşedintele Băsescu petrecea la cort, la gorunul lui Iancu a continuat ceremonialul depunerii de coroane. Zeci de parlamentari, reprezentanţi ai instituţiilor publice locale, judeţene, ai partidelor politice s-au închinat pentru un moment la mormântul celui numit crăişorul munţilor. Şi dacă preşedintele ţării a avut parte de huiduieli din partea celor prezenţi, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu a fost primită cu aplauze. “Nu vin pentru prima dată aici, am venit şi când eram doar un simplu cetăţean, iată că şi acum sunt prezentă şi vin întotdeauna cu plăcere pentru că este un moment foarte emoţionant şi nu ar trebui să lipsească niciun român de la aceste serbări. Un singur lucru vreau să transmit celor prezenţi: Staţi drepţi în faţa lui Dumnezeu, nu vă plecaţi în faţa nimănui pentru că acesta este spiritul pentru care a luptat şi s-a sacrificat Avram Iancu”,  a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Cu aplauze a fost întâmpinat şi preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ. “Mă bucur că şi în acest an sunteţi prezenţi în număr atât de mare aici la Ţebea şi fac un apel la dumneavoastră să nu uitaţi că în fiecare an, la mijlocul lunii septembrie, să îl comemoraţi şi să îl cinstiţi pe cel care a fost Avram Iancu, erou naţional” a spus Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Petrecere câmpenească

După momentele festive a urmat bineînţeles  petrecerea câmpenească. Cu mic cu mare, românii veniţi din toate colţurile ţării, au aşteptat cu nerăbdare acest moment, mai ales că şi în acest an, vremea a ţinut cu miile de români care au participat la Serbările Naţionale de la Ţebea. Pe lângă tarabele cu tradiţionalii mititei şi grătare şi dozatoarele de bere, participanţii au avut parte şi de un spectacol folcoric. “Am avut mari emoţii dar până la urmă totul a ieşit bine. Mă bucur că şi Dumnezeu a rânduit ca astăzi să strălucească soarele pe cer şi de asemenea mă bucur că am reuşit să aduc aici doar interpreţi de seamă ai cântecului popular românesc, din toate colţurile ţării” a spus Mariana Deac, director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara, instituţia organizatoare al acestui eveniment, alături de Consiliul Judeţean Hunedoara. Şi pentru artişti, să cânte în faţa mulţimii adunate la Ţebea a fost un moment emoţionant. “Pentru mine a fost o bucurie şi o onoare să fiu invitată să cânt aici la Ţebea, la Serbările Naţionale, şi mă bucur că şi Maramureşul este prezent aici”, a declarat Florentina Giurgi, interpretă de muzică populară. Alături de aceasta şi de Mariana Deac, au mai urcat pe scenă Veta Biriş, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Aneglica Flutur şi Grupul vocal Obârşa.

Eveniment de succes

Toate evenimentele pregătite participanţilor la Serbările Naţionale de la Ţebea din acest an s-au dovedit a fi un succes. Mulţi vin an de an doar pentru a-i aduce un omagiu crăişorului munţilor, lui Avram Iancu. Moş Vasile, un bătrănel în vârstă de 80 de ani din municipiul Brad, spune că nu lipseşte în niciun an de la acest eveniment, chiar dacă, odată cu înaintarea în vârstă, îi este tot mai greu să se deplaseze. “Mă cam dor picioarele dar nu pot lipsi, sunt român şi trebuie să fiu prezent la aceste serbări” a spus moş Vasile. În mulţime am dat şi de un grup de copii îmbrăcaţi în costume naţionale care au venit tocmai din Chişinău Criş. “Am venit cu şapte elevi de clasa a treia, din clasa mamei mele. Eu vin de 15 ani şi nu îmi pot închipui să nu fiu prezent aici pentru că eu aici îmi încarc bateriile. Alţii poate merg în vacanţă să facă acest lucru dar pentru mine nimic nu este mai important decât să fie aici prezent. Şi obligatoriu vin în costum popular şi cred că aşa ar trebui să vină toată lumea, că aşa se obişnuia pe vremuri”, ne-a spus conducătorul grupului. Pe platoul de lângă panteonul moţilor ne-am întâlnit şi cu un grup de motorişti deşi probabil mulţi s-ar aştepta ca aceştia să fie prezenţi doar la petrecerile rock, însă aceştia au demonstrat că indiferent de ce muzică asculţi, este important să aduci un omagiu eroilor ţării. “Suntem un grup de motorişti din Hunedoara, Deva şi Haţeg şi venim în fiecare an să aducem un omagiu lui Avram Iancu şi să fim alături de moţii din aceste ţinuturi. Şi suntem mîndrii că suntem români” a zis conducătorul grupului moto.

 

Turismul la ofertă prin Bursă

Cosmin JoitoiuLa fel ca şi în ultimii trei ani, şi de această dată a avut loc la Ţebea, în cadrul Serbărilor Naţionale, Bursa de Turism Natură, Cultură, Aventură, care a ajuns la cea de-a patra ediţie. “Am avut în total 23 de expozanţi în 17 corturi care, după părerea mea, au reuşit să promoveze judeţul nostru în rândul vizitatorilor din toate punctele de vedere şi aici mă refer la atracţiile turistice, a fost promovată zona Haţegului, zona Parâng – Straja pentru că deja se apropie sezonul de schi. Au fost şi reprezentanţi din Ţara Zarandului şi zona Orăştiei. Prin acest târg de turism, toţi participanţii au putut afla valorile, tradiţiile şi ofertele turistice ale judeţului nostru” a declarat Cosmin Joiţoiu, directorul Agenţiei de Dezvoltare Economico – Socială a judeţului Hunedoara.  Operatorii de turism au încercat să vină fiecare cu ceva cât mai deosebit pentru a atrage turiştii. „Cei care doresc să îşi petreacă câteva zile la munte ar trebui să vină la noi pentru că noi avem cele mai bune oferte.  Calitatea serviciilor oferite de noi este foarte ridicată în timp ce preţurile sunt accesibile pentru toate categoriile de clienţi. În plus, avem cele mai bune pârtii de schi, atât pentru cei experimentaţi cât şi pentru cei care doar acum învaţă, precum şi telescaun, telegondolă deci eu cred că suntem cei mai buni pe piaţă”,  a spus Andreea Bolosin, reprezentant al Companiei Judeţene de Turism Hunedoara.

Bursa de Turism Hunedoara a avut loc în faţa Căminului Cultural din Ţebea.

 

Doua zile de evenimente Iris

Dacă duminică au avut loc Serbările Naţionale de la Ţebea, evenimentele aici au început încă de sâmbătă. Românii au început să se adune la panteonul moţilor încă de sâmbătă când aici a avut loc un concert de muzică rock susţinut de binecunoscuta formaţie Iris. În fiecare an, la Ţebea se reunesc mii de români, atât pentru semnificaţia istorică a evenimentului, dar şi pentru spectacolele de muzică uşoară şi populară care se desfăşoară aici cu ocazia Serbărilor Naţionale.

Știri Similare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente