1.4 C
Deva
luni, ianuarie 30, 2023

Valea Jiului, tot mai primitoare pentru urși

Localnicii din Valea Jiului au fost sesizaţi de trei ori în ultimele săptămâni, prin sistemul „Ro Alert”, despre prezenţa unor urși în zonele locuite.

În Petrila, la poalele Parângului, o tânără de 30 de ani a fost atacată de un urs, în timp se deplasa spre una dintre proprietăţile sale. „A fost solicitat un echipaj SMURD care a transportat-o la spital pentru tratament de specialitate”, informa Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara.


Prezenţa urşilor a fost semnalată şi în mai multe cartiere din Petroşani. Cel mai recent caz a fost al unui  pui de urs, care a intrat în gospodăria unui localnic de pe strada Poienilor, iar bărbatul a sunat la 112.

„Animalul nu a provocat distrugeri şi a fugit înapoi în pădure. Reprezentanţii Jandarmeriei, Poliţiei Locale şi ai SMURD au asigurat perimetrul, pentru a evita ca animalul sălbatic să revină în zonă. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă recomandă ca, în cazul în care semnalaţi prezenţa unui urs, păstraţi distanţa faţă de acesta, nu încercaţi să vă fotografiaţi cu el sau să îl hrăniţi. Protejaţi animalele din gospodărie fără să vă expuneţi pericolului şi sunaţi la 112”, informa primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

În zona Sălătruc – Brădet – Slătinioara, mai mulţi localnici au sunat la 112, pentru a semnala prezenţa animalelor sălbatice. Autorităţile din Petroşani s-au mobilizat pentru a alunga un urs despre care oamenii susţineau că le dă târcoale gospodăriilor. De asemenea, primarul din Petroşani a anunţat organizarea unui exerciţiu de alarmare a populaţiei în cazul coborârii unor urşi în oraş.

„Am decis să organizam joi, începând cu ora 10.00, pe Slătinioara, un exerciţiu de alarmare, la care să participe toţi factorii abilitaţi. Toate forţele: Jandarmerie, medic veterinar, poliţia locală, asociaţia de vânătoare, vor fi în teren. Este vorba despre un exerciţiu la fel precum cele realizate de ISU, să testăm capacitatea de intervenţie în caz de necesitate”, spune primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. Exerciţiul a fost, însă, amânat din cauza condiţiilor meteo.

În Valea Jiului, prezenţa urşilor a devenit un fapt obişnuit pentru localnicii din aşezările momârlanilor – locuri retrase pe pantele şi în văile versanţilor care mărginesc oraşele miniere. De cele mai multe ori, când au fost observaţi, urşii nu au făcut victime printre oamenii şi animalele din gospodării. Ciobanii au avut, însă, cel mai adesea de suferit de pe urma animalelor sălbatice. Unii, pentru că au încercat să-şi apere turma de uşii flămânzi.

Foto: Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente