15 C
Deva
duminică, mai 28, 2023

(VIDEO) Ați putea trăi aici? Satul cu case vechi, din lemn, ascuns într-un colț de Rai al Munților Poiana Ruscă

Aproape 60 de familii locuiau la începutul secolului trecut în satul Mesteacăn din Munții Poiana Ruscă, un loc rămas aproape pustiu în ultimii ani. Așezarea a fost înființată în epoca medievală în vecinătatea vârfurilor Văratecu și Oprișor, de peste 1.000 de metri.

De pe dealurile pe care oamenii și-au ridicat casele de lemn, înconjurate de livezi, pășuni și arături în terase, la fel ca gospodăriile din Ținutul Pădurenilor, se dezvăluie o panoramă spectaculoasă.


Spre nord și apus se înfățișează Munții Poiana Ruscă și așezările pădurenilor, iar de cealaltă parte se deschid priveliștile Retezatului și ale câmpiei Hațegului. Pădurile cuprind cea mai mare parte a împrejurimilor Mesteacănului, iar pe dealurile din jur, vetrele altor sate vechi, părăsite în cea mai mare parte, au fost înghițite de pădure.

Satul Mesteacăn a păstrat câteva case vechi de lemn, care impresionează prin pitorescu lor. „Toate erau locuite de familii care se ocupau cu creșterea animalelor și mai lucrau pământul. Cu timpul, oamenii în putere și tinerii au coborât spre locuri mai prielnice din zona Hațegului”, spune Simion, un fost localnic din Mesteacăn, retras la Răchitova, satul de la poalele munților.

În Mesteacăn, soții Crăciunescu ajung în timpul liber, pentru a avea grijă de gospodărie, la fel ca alte câteva familii. Oamenii spun că aproape toți cei care urcă în Mesteacăn stau aici doar sezonier, cu excepția unui localnic care are în grijă mai multe case.

Cu timpul, situația așezării se va schimba, cred localnicii. Mai multe case bătrânești și terenuri au fost cumpărate, iar în câteva locuri a început construcția altor case de vacanță. „Probabil nu va mai fi liniștea pe care o avem acum”, spune bărbatul.

Ulițele de pământ ale satului se strecoară printre cele circa 20 de gospodării arhaice, unele îngrijite, altele lăsate pradă timpului și naturii și pe lângă fundațiile unor viitoare case de vacanță. Drumul este încă greu accesibil, dar oamenii speră că va fi modernizat în viitor. De la marginea așezării, alte drumuri coboară în valea Cernei, spre Lunca Cernii sau către Hațeg și satele comunei Răchitova din țara Hațegului.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente