-0.8 C
Deva
miercuri, martie 29, 2023

(VIDEO) Căile ferate dispărute din Valea Jiului

De peste cinci ani, pe calea ferată Livezeni – Lupeni, electrificată, nu mai circulă trenuri de călători. Între timp, drumurile spre Straja și Pasul Vulcan au fost modernizate, însă orașele de la poalele stațiunilor au rămas fără transport pe calea ferată.

Dintre cele șase orașe din Valea Jiului, doar Petroșani mai este traversat de o cale ferată pe care circulă trenurile de călători, magistrala care leagă Ardealul de Oltenia, prin Defileul Jiului.


Cădirea de călători a staţiei CFR din Petroşani, veche de un secol şi jumătate, a fost reabilitată în ultimii ani, în schimb o mulţime de construcţii şi monumente feroviare din împrejurimile sale, inclusiv depoul CFR Petroșani înfiinţat în 1912, au fost lăsate în paragină.

Două locomotive ruginite, vechi de peste șapte decenii, abandonate pe liniile fostului depou feroviar din Petroșani și o altă locomotivă de epocă, mai bine îngrijită, expusă pe centura municipiului, în apropierea stației CFR, amintesc de trecutul căilor ferate din Valea Jiului.

Peste linii, un turn de apă vechi de peste un secol, folosit în trecut la alimentarea locomotivelor cu abur, marchează intrarea în „Colonie” – cel mai vechi cartier al Văii Jiului, înființat în urmă cu un secol și jumătate pentru muncitorii de pe calea ferată și angajații stației feroviare.

Colonia din Petroșani avea un aer aparte, cu clădirile feroviare de epocă și cu pavilioanele în care locuiau familiile de ceferiști și mineri. Pe străzile sale circulau trenulețele care aduceau rația de cărbune, câte un vagonet pe lună, în fiecare gospodărie. Acum multe clădiri sunt în paragină”, spune una dintre localnice.

În anul 1870, primul tren de călători a sosit în gara din Petroşani de la Simeria, pe calea ferată a cărbunelui. Tot atunci, o altă linie ferată, îngustă, folosită la transportul cărbunelui, lega Petroşaniul de exploatările minere de la Petrila şi Lonea.

O altă cale ferată a cărbunelui a fost construită în Valea Jiului la sfârşitul secolului al XIX-lea, pe ruta Petroşani (Livezeni) – Vulcan – Lupeni, iar o reţea de linii uzinale și forestiere a împânzit în secolul XX în bazinul minier. Lemnul de mină necesar exploatărilor miniere și buștenii erau aduși din locuri mai greu accesibile, pe căi ferate forestiere, înființate la începutul secolului XX.

Rețelele feroviare din Valea Jiului s-au extins după Al Doilea Război Mondial, iar în anul 1989, pe căile ferate din orașele miniere au fost transportate peste 11 milioane de tone de cărbune extrase din minele Văii Jiului. Mii de oameni beneficiau zilnic de transportul feroviar, însă declinul industrial al zonei și închiderea treptată a exploatărilor miniere au dus treptat, la închiderea minelor și a mai multor linii ferate din zonă.

Mai multe gări și-au pierdut utilitatea. În Lupeni, învecinat cu stațiunea montană Straja, cele două gări, scoase din uz, au rămas pustii. Clădirea CFR de la intrarea în oraş a fost reparată în ultimii ani, după ce localnici s-au plâns de starea dezastruoasă în care ajunsese. A rămas însă pustie.

La celălalt capăt al municipiului, gara din cartierul Bărbăteni este pusă sub lacăt. A fost construită în anii ´80.

Pe liniile ferate din Valea Jiului pot fi văzute, din ce în ce mai rar, garnituri de marfă care pleacă din minele Lonea, Vulcan şi Lupeni, spre termocentrala din Paroşeni.

O cale ferată îngustă mai leagă Petrila de exploatarea minieră Lonea, iar autoritățile vor să o transforme în atracție turistică. Mai multe trenuri cu cărbune au deraiat, însă, în ultimii ani pe ea.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente