32.6 C
Deva
sâmbătă, septembrie 23, 2023

(VIDEO) Casele arhaice din Ținutul Pădurenilor revin la viață

  • Comunele Lelese și Bunila din Hunedoara au obținut finanțări europene pentru restaurarea a 16 case tradiționale care vor fi incluse în circuitul turistic „Ruta satelor cu arhitectură tradițională”. Lucrările de reabilitare vor avea lor etapizat, însă ar putea începe în acest an.

16 gospodării din Ținutul Pădurenilor Hunedoara vor fi restaurate și promovate ca obiective turistice pe „Ruta satelor cu arhitectură tradițională”.


Opt dintre ele se află în satul Runcu Mare (comuna Lelese), aflat la 36 de kilometri de Hunedoara, unde locuiesc mai puțin de 100 de oameni.

Cele opt case tradiționale din Runcu Mare au fost incluse recent într-un proiect de restaurare și punere în valoare, pentru care Primăria Lelese a obținut fonduri prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Lucrările necesare sunt în curs de avizare și vor fi scoase la licitație publică în primăvara acestui an, spune primarul Ciprian Achim.

„Sunt case construite în primii ani ai secolului XX, care și-au păstrat autenticitatea. În urmă cu un secol, când localnicii le-au ridicat, construcția unei case putea dura și cinci ani, pentru că lemnul era cioplit manual și nu erau materialele și uneltele moderne de construcție, ca gaterul. Unele case au fost locuite de bunicii noilor proprietari, care nu le-au adus modificări de-a lungul timpului”, relata Ciprian Achim, primarul comunei Lelese.

Printre clădirile incluse în proiectul „Ruta satelor cu arhitectură tradițională” se află și o moară veche de aproape un secol, aflată la intrarea în satul Runcu Mare. În așezarea aflată pe valea râului Runc, două dintre cele trei biserici au fost renovate anul trecut și ar putea deveni și ele atracții pentru călătorii din Ținutul Pădurenilor Hunedoara.

Cea mai veche dintre bisericile satului, care așteaptă încă punerea în valoare, se află la capătul lui, pe drumul spre Vadu Dobrii și Poiana Răchițelii. A fost ridicată din lemn, în secolul al XIX-lea, pe locul unui lăcaş mult mai vechi, din Evul Mediu.

Opt case vechi din satele Alun și Bunila (comuna Bunila) au fost și ele cuprinse în „Ruta satelor cu arhitectură tradițională”.

„Conform planificării, în prima parte a acestui an vor fi finalizate studiile de teren și vor fi contractate companiile responsabile de coordonarea șantierelor și desfășurarea lucrărilor de restaurare, urmând ca demararea lucrărilor pentru primele două case incluse în proiect să se deruleze în partea a doua a lui 2023”, a informat Asociația Salvasat, partener al Primăriei comunei Bunila (video), beneficiara finanțării prin programul PNRR.

În satul Alun din Hunedoara (comuna Bunila), aflat la circa 30 de kilometri de Hunedoara, locuiesc mai puțin de zece oameni, iar peste 50 de case clădite pe fundații de marmură și piatră sunt pustii, în cea mai mare parte a anului.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente