4.7 C
Deva
joi, aprilie 18, 2024

(VIDEO) Cernișoara Florese și Runcu Mare. Iarna în satele ascunse în văile adânci, din Ținutul Pădurenilor

Vremea schimbătoare, viscolul și înghețul au transformat călătoriile spre satele din Ținutul Pădurenilor în adevărate aventuri, unele încheiate dramatic pentru mulți șoferi, rămași cu mașinile blocate în zăpadă. Deși au fost acoperite cu zăpezi, câteva sate izolate au rămas ferite de urmările viscolului.

Aflat la 35 de kilometri de Hunedoara, satul Cernișoara Florese, din comuna Bunila (video), se înșiruie de-a lungul văii Cernișoarei (Vălărița) pe aproape cinci kilometri, înconjurat de dealuri abrupte și pădure.

De la capătul lui, un drum de 10 kilometri urcă prin pădure spre Vadu Dobrii, însă iarna nu poate fi folosit. În urmă cu doi ani, drumul din Cernișoara Florese a fost modernizat, iar cei vreo 70 – 80 de oameni care trăiesc aici au mai ieșit din izolare.

„Drumul este mai bun, iar iernile sunt mai blânde. Abia acum, în luna februarie, a nins mai mult și a dat gerul, dar față de greutățile pe care le înduram în trecut, nu ne plângem. Atunci lucram la mina Ghelari, iar autobuzele deseori nu mai puteau urca cu muncitorii. Acum, avem drum, însă au rămas aproape numai bătrâni în sat”, spune Aron, unul dintre sătenii din Cernișoara Florese.

În Cernișoara Florese, câteva familii mai cresc animale, iar pensiile foștilor mineri de la Ghelari și Teliuc și angajați din Combinatul Siderurgic Hunedoara contribuie și ele la veniturile localnicilor. O școală de clasele I- IV funcționa, în

Aflat și el la aproape 40 de kilometri de Hunedoara, satul Runcu Mare, din comuna Lelese (video) oferă o priveliște asemănătoare satului Cernișoara Florese.

Și aici, gospodăriile localnicilor se înșiruie de-a lungul pârâului Runc și a unui drum – asfaltat și el – de peste cinci kilometri. De la capătul satului, un drum forestier, inaccesibil după ninsori, urcă aproape zece kilometri până la Vadu Dobrii, în Munții Poiana Ruscă.

Runcu Mare a rămas și el ferit de viscole și de nămeți, însă distanța față de Hunedoara i-a făcut pe unii localnici să se retragă pe timpul iernii în locuințele din oraș.

„Mai sunt vreo 20 de case locuite, însă în unele mai stau câte un bătrân sau câte o văduvă, pe care îi mai vizitează copiii, care locuiesc la oraș. Drumul este mai bun ca în anii trecuți, însă tot ne este greu să rămânem aici peste iarnă”, spune Ioan, unul dintre localnicii din Runcu Mare.

Localnicii din satul Runcu Mare se ocupau, în special cu munca în pădure și, în trecut, cu bocșeritul (producerea cărbunelui prin arderea buștenilor), unii creșteau animale sau lucrau în minele de fier și în carierele de talc, dolomită și marmură din împrejurimi.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/