-5.5 C
Deva
duminică, februarie 5, 2023

(VIDEO) Cetatea Devei, imagini aeriene. Cum s-a schimbat fortul medieval, aflat în șantier de restaurare

Schelele acoperă aproape în întregime palatul vechi al Cetății Devei. Incinta 1,  zona cu cele mai vechi monumente din ansamblul medieval,  a fost acoperit cu schele, iar muncitorii lucrează la restaurarea acestuia.

În acelaşi timp, sunt reconfigurate staţiile de urcare şi coborâre a noii telecabine de pe Dealul Cetăţii. Şantierele întinse din cetatea Devei au afectat incintele 2 şi 3 ale acesteia, în principal drumul pietonal din cetate.


Maşinile care transportă muncitori şi materiale de construcţii au dislocat porţiuni mari din pavajele de piatră ale drumului amenajat în perioada 2013 – 2016, la restaurarea celorlalte incinte. Au fost dislocate şi cteva dintre stâncile din zona Palatului medieval.

Constructorii au obligaţia să remedieze toate zonele afectate în timpul lucrărilor, până la finalizarea proiectului, spune Florin Oancea, primarul Devei. Potrivit acestuia, în vara anului 2023, lucrările la incinta I a Cetăţii Devei vor fi finalizate, în timp ce noua telecabină şi staţiile sale vor fi funcţionale până în vara acestui an.

Lucrările de refuncţionalizare a Incintei I, în valoare de 16,6 milioane de lei, sunt finanţate cu fonduri europene. Ele vizează reabilitarea monumentelor turnul porţii, curtea mică, magazia de arme, palatul princiar, pivniţele, corpul de gardă, arestul, temniţa şi a versantului cu stânci dislocate în urma exploziei din 1849. Se va interveni pe o suprafaţă de peste 2.000 de metri pătraţi.

Potrivit proiectului, zidurile vor fi consolidate, turnurile vor fi reabilitate, planşeele intermediare şi şarpanta din lemn vor fi refăcute, uşile şi ferestrele vor fi închise cu tâmplărie din lemn. Zona va fi branşată la reţeaua de apă şi canalizare, va fi iluminată arhitectural şi dotată cu sisteme de supraveghere video. Termenul de realizare a investiţiei este de doi ani.

Celelalte două incinte, exterioare, ale Cetăţii Devei au fost reabilitate în perioada 2013 – 2016, printr-un alt proiect finanţat de UE, estimat la nouă milioane de euro.

Al doilea şantier deschis în Cetatea Devei are ca scop modernizarea ascensorului de pe Dealul Cetăţii şi a staţiilor acestuia. O nouă telecabină, cu o capacitate de peste 30 de persoane, a fost adusă şi montată la începutul acestui an, în locul vechiului lift, inaugurat în 2003. Investiţia finanţată din bugetul local se ridică la 15,3 milioane de lei, iar lucrările vor trebui finalizate în acest an.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente