15.6 C
Deva
sâmbătă, iunie 3, 2023

(VIDEO) Cetatea medievală Mălăiești, fosta ruină care a schimbat soarta ținutului de la poalele Retezatului

  • Cetatea Colţ, Turnul Crivadiei, Curtea nobiliară de la Sălaşu de Sus, Cetatea Haţegului, donjonul de la Răchitova – vechi de peste jumătate de mileniu – se numără printre emblemele trecutului, rămase în ruină, în Țara Hațegului.
  • O soartă diferită a avut-o, în schimb, cetatea medievală Mălăiești, aflată pe unul dintre cele mai populare trasee spre Parcul Național Retezat: Hațeg – Sălașu de Sus – Nucșoara – Cârnic – Pietrele.

Cetatea Mălăieşti din Hunedoara, aflată la intrarea în Parcul Național Retezat, datează din secolul al XIV-lea și a fost ridicată la poalele Retezatului de cnejii din familia Sărăcin.


A fost clădită din piatră de râu și ar fi rezistat până în secolul al XVII-lea, când a fost părăsită.

Până în 2012, când a început reabilitarea ei, din ea mai rămăseseră donjonul şi brâul care îl înconjura.

Lucrările de restaurare a monumentului au costat circa 1,5 milioane de euro, fiind realizate cu fonduri europene, de care a beneficiat comuna Sălașu de Sus.

Investiția a fost finalizată în 2015 şi, deși a stârnit controverse în rândul specialiștilor în epoca medievală, a transformat așezarea într-o atracţie turistică.

Unii arheologi au reclamat faptul că monumentul şi-a pierdut din identitate, că au fost folosite materiale de construcţie diferite de cele cu care a fost ridicată cetatea (cărămidă în loc de piatră de râu) şi că fortăreţei i-au fost adăugate construcţii despre care nu se ştie că ar fi existat, în varianta originală.

Restaurarea a însemnat înălţarea donjonului cu un etaj, dotarea acestuia cu ferestre moderne, cu acoperiş şi paratrăsnet, lambrisarea, zugrăvirea şi refacerea brâului cetăţii, amenajarea unui spaţiu muzeal în interior, a curţii exterioare, construirea aleilor spre cetate, instalarea unor stâlpi de iluminat şi înfiinţarea unei parcări.
Atracție turistică pe drumul spre Parcul Național Retezat

Turiștii ajunși la Cetatea Mălăiești din Hunedoara, cei mai mulți în drumul lor spre zona văii Pietrele din Parcul Retezat, au fost mai moderați în aprecieri.

„Dovada că se poate și la noi în țară. Din rămășițele unui zid și ale unui turn aproape de pământ, au reușit să reconstituie o cetate cnezială mică”, scrie unul dintre vizitatori, într-o recenzie pe Google.

Localnicii se mândresc și ei cu așezarea medievală, refăcută din temelii. Mai multe pensiuni și restaurante au fost înființate în ultimii ani în satele din împrejurimi, iar comuna Sălașu de Sus a fost atestată, din acest an, ca stațiune turistică de interes local.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente