-0.8 C
Deva
miercuri, martie 29, 2023

(VIDEO) Cinci monumente istorice superbe, în șantier în Hunedoara

  • Situație unică în istoria Hunedoarei: cele mai populare cinci monumente istorice din județul Hunedoara sunt reabilitate cu ajutorul fondurilor europene, iar în următorii ani își vor schimba înfățișarea și vor deveni mai accesibile și mai sigure pentru oaspeții lor.

Castelul Corvinilor

Ridicat în secolul al XV-lea de familia lui Ioan de Hunedoara, Castelul Corvinilor (video) se numără printre cele mai reprezentative construcţii medievale din România. Din 2019, mai multe monumente ale Castelului Corvinilor au intrat în șantier, dar accesul vizitatorilor este permis în aproape toate încăperile edificiului.


Proiectul actual de restaurare, în valoare de circa cinci milioane de euro, este finanțat cu fonduri europene.

În următorii ani, lucrările de restaurare vor fi extinse, printr-o altă investiție, de circa 22 de milioane de lei, pentru care autoritățile locale din Hunedoara au obținut fonduri europene.

Fortăreața Sarmizegetusei Regia

În toamna anului 2022, Sarmizegetusa Regia a intrat în șantier, iar aproape un kilometru de ziduri antice, ce compun fortăreața capitalei dacilor, trec printr-un amplu proces de restaurare.

„Etapele de restaurare includ cercetări arheologice, taluzări şi amenajări ale terenului, refacerea incintei militare şi a porţilor de acces, refacerea şi îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare prin introducerea unui traseu nou, amenajarea unui lapidariu şi a unui adăpost pentru vizitatori, precum şi amenajarea finală a sitului prin plantarea de vegetaţie şi finisarea suprafeţelor de teren”, informa Consiliul Judeţean Hunedoara.

Investiția, estimată la 2,2 milioane de euro, fonduri externe și de la bugetul județului Hunedoara, este derulat de Institutul Naţional al Patrimoniului, Consiliul Judeţean Hunedoara – administrator al sitului UNESCO, în colaborare cu o fundaţie românească şi un partener norvegian.

Cetatea Orăștiei

Din toamna anului 2021, Cetatea medievală Orăştie şi zona din vecinătatea sunt restaurate cu fonduri europene, în valoare de circa 22,5 milioane de lei.

„Investiţia vizează reîntregirea si reconstituirea zidurilor si turnurilor cetăţii şi amenajarea aleilor din exteriorul acesteia”, informa Primăria Orăștie.

În acest an, lucrările la monumentul din centrul istoric al municipiului vor trebui finalizate.

Cetatea medievală Orăștie a rămas cea mai cunoscută ctitorie a sașilor din ținutul Hunedoarei.

Cetatea medievală a Devei

Lucrări ample au loc, de aproape un an, în Cetatea Devei, unde Palatul Princiar (Incinta 1), zona cu cele mai vechi monumente din ansamblul medieval va fi refuncționalizat, la aproape două secole de la distrugerea sa. Investiția în valoare de 16,6 milioane de lei, este finanţată cu fonduri europene.

Ea cuprinde reabilitarea monumentelor: turnul porţii, curtea mică, magazia de arme, palatul princiar, pivniţele, corpul de gardă, arestul, temniţa şi a versantului cu stânci dislocate în urma exploziei din 1849. Zidurile vor fi consolidate, turnurile vor fi reabilitate, planşeele intermediare şi şarpanta din lemn vor fi refăcute, uşile şi ferestrele vor fi închise cu tâmplărie din lemn.

Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Peste 17 milioane de lei sunt investite, din fonduri europene accesate de Consiliul Județean Hunedoara, pentru restaurarea amfiteatrului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Lucrările au început în toamna anului trecut și au termen de finalizare luna decembrie a anului 2023. Arena antică de la poalele Retezatului, un „colosseum” în miniatură, își va schimba complet înfățișarea, față de cea cu care s-au obișnuit localnicii și oaspeții săi, de la dezvelirea sa de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

 

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Știri Recente