- Toate minele de fier din împrejurimile Hunedoarei au fost închise definitiv până la mijlocul anilor 2000, iar în urma lor au rămas ruine industriale care împânzesc suprafețe de sute de hectare. Chiar dacă lucrările de ecologizare din fostele câmpuri miniere au cuprins o mică parte din acestea, natura și-a intrat în drepturi, iar pădurea tânără acoperă o mare a parte din fostele mine și cariere de fier.
Din minele de la Teliuc și Ghelari au rămas doar amintiri, însă pericolele asociate lor continuă să îi neliniștească pe localnici. Mai multe puțuri, suitoare, rostogoale și tuneluri abandonate au rămas nesemnalizate și nu sunt puse în siguranță, astfel că există riscul ca oamenii și animalele să se prăbușească în ele, fără a mai putea ieși.
„Am văzut o mulțime de animale sălbatice moarte după ce au căzut, de la peste 10 metri, prin puțul vertical al benzii transportoare a minei Teliuc. Căprioare, vulpi și mistreți au murit după ce nu au mai putut ieși de aici”, povestește Vasile, un fost miner din Teliucu Inferior.
În 2011, într-un alt puț al Minei Teliuc și-a pierdut viața un adolescent de 16 ani, care s-a prăbușit în gol de la circa 16 metri, în timp ce se afla aici în căutare de fier vechi, împreună cu fratele său. Doi ani mai târziu, un alt localnic care se afla la cules de ciuperci a fost găsit mort pe fundul unui puț dezafectat din Teliuc.
Fosta carieră Lucaci din Ghelari se înfățișează ca un crater uriaș, cu o suprafață de peste 10 hectare și o adâncime de peste 100 de metri, mărginit de versanţii abrupţi din stânci roşiatice, cuprinși de pădure.
Animalele sălbatice zburdă în acest fost ținut al fierului, însă multe dintre ele și-au găsit sfârșitul, căzute în vechile puțuri, neacoperite din carieră și din împrejurimile ei. Puțul fostei mine centrale din Ghelari, învecinat carierei, are o adâncime de circa 200 de metri și este încă accesibil oamenilor.
Compania de stat Minvest a preluat în administrare fostele perimetre miniere, iar în unele locuri a fost instituită pază, dar măsurile de siguranță nu au fost suficiente pentru a preveni tragediile. Pe lângă pericolul accidentelor, fostele perimetre miniere prezintă și riscuri în ce privește stabilitatea terenurilor din jurul vechilor cariere. În ultimii ani, aici au avut loc mai multe surpări și alunecări de teren.